9 Ekim 2010 Cumartesi

En İyi Yolculuk Filmleri

Zor bir liste seçtim kendime. Bu konuda yeteri kadar birikimim olmayabilir ancak zamanla listeyi revize edeceğim. Yolculuk derken yol hikayeleri içeren yolda geçen filmleri listeye alma konusunda yoğun bir çaba gösterdim. Filmler ağırlıklı olarak yolda geçiyor.


1. Into The Wild (Yabana Doğru)
Yolculuk filmi denildiğinde "İnto the wild" tam karşılığı olacaktır. Tüm herşeyi bir kenara bırakıp, kendini yollara vuran genç bir adamın hikayesidir. Aleksander Süperberduş'un hikayesidir.


2. The Motorcycle Diaries (Motosiklet Günlüğü)
Ernesto Che Guevara'nın Latin Amerika'da arkadaşıyla beraber motosiklet üzerinde yaptığı yolcuğu anlatan bu film. Hem Guevara'nın hayatının kırılma noktasını gözler önüne sermekte hem de heyecan dolu bir hikayeyle seyirciyi buluşturmaktadır.


3. Stand By Me (Benimle Kal)
Dört arkadaşın bir cesedi bulmak için çıktığı yolculuğu anlatır. Dört çocuk ve onların dünyasını gözler önüne seren sıcacık bir hikayedir.


4. Sefar E Ghandehar (Kandahar)
Bir kadının kardeşini aramak için Afganistan'da yaptığı sıradışı yolculuğu anlatan film savaşın acı yüzünü gözler önüne sermektedir.


5. I am David (Adım David)
Bulgaristan'da komünist rejiminin toplama kampında acılar içinde yaşayan bir çocuğun Bulgaristan'dan Danimarka'ya uzanan yolculuğunu konu ediniyor.


6. The Way Back (Dönüş Yolu)
Kominist rejimden kaçan kaçana... Casusluk suçlamasıyla Sibirya'ya sürülen Janusz, Cezaevinden kaçmaya karar verir. Altı kişiyle başlayan kaçış Moğalistan'da nihayetlenecektir. Fakat işler umdukları gibi gitmez ve daha da güneye doğru devam eden yorucu, açlık ve susuzluk içinde devam eden bir yolculuk başlar. Filmi izleyince survivor neymiş diyeceksiniz...


7. O Brother, Where Art Thou? (Neredesin Be Birader)
Coen Kardeşler'den bir kaçış filmi. Hapishane'den kaçan üç arkadaşın yol boyunca yaşadıklarına yer verilmiş.


8. Transsiberian (Sibirya Ekspresi)
Evli bir çiftin Pekin'den Moskova'ya uzanan bir tren yolculuğunu konu ediniyor. İhanet, yalan, uyuşturucu konularının işlendiği filmin ilgi çekici bir hikayesi var.


9. Eurotrip (Avrupa Muhabbeti)
Gülmesi garanti olan bir yol hikayesidir. Müstehcenlik barındırır.


10. The Return (Dönüş)
Seneler sonra dönen bir baba ve iki oğluyla Rusya'nın göz alıcı manzarası eşliğinde bir yolculuk.


11. The Canyon (Kanyon)
Büyük Kanyon'da geziye çıkan bir çiftin kanyon yolculuğu boyunca yaşadıklarını konu edinen iyi bir gerilim filmi.


11. The Darjeeling Limited
Babalarının ölümünün ardından Hindistan'da tren yolculuğuna çıkan üç kardeşin hikayesinin anlatıldığı filmdir. Üç kardeş birbirinden tamamen farklı karakterlere sahiptirler. Büyük kardeş yolculuğu ruhani bir yolculuğa çevirmeye karar verir. Kendini izleten bir filmdir. Gülme garantisi yoktur. Bir adet müstehcen sahne vardır.


Diğer Filmler
Ko To Tamo Peva  
1980 yapımı Yugoslavya filmi, 1941 yılında geçiyor. Taşradan Belgrad'a gitmeye çalışan değişik türde insanları taşıyan bir otobüsün hikayesini anlatıyor. Savaşın arka planında bir Yugoslavya panoraması sunuyor. Imdb puanı oldukça yüksek ama Türk komedisi izleyen Türk seyircisi bu filme kolay kolay gülmez. 


Rain Man (Yağmur Adam) 
Babalarının ölümünden sonra Charlie, Raymond adında otistik bir abisi olduğunu öğrenir. Film, otistik bir abi ve kardeşinin yol hikayesini de içerir. Otistik abi uçağa binmeyince Los Angelas'a bir otomobil yolculuğu başlayacaktır. Otistik abi rolünü Dustin Hoffman, kardeş rolünü Tom Crause oynamaktadır. 


Rabbit Proof Fence (Çit) 
Avustralyalı aborjin kardeşlerin kamptan kaçarak çitleri takip ederek annelerini araması ve bu yolculuğu konu edinen bir dram. 



Dumb and Dumber (Salak ile Avanak)
Başrolünde Jim Carrey'nin oynadığı Türkiye'de televizyonda defalarca verilmiş bir yolculuk komedisi. Hava alanında unutulan bir bavulu unutulan bir bavulu sahibine vermek için yola çıkan iki arkadaşın hikayesine yer veriliyor. Bir kaç yerde güldürse de espriler kaba ve müstehcen. 


Due Date
Bir yolculuk komedisi. Biraz Recep İvedik'i hatırlatıyor. Birbirini tanımayana iki adam uzun bir otomobil yolculuğu yapmak zorunda kalır. Biri mimar, diğeri oyuncu adayı olan ikilinin karakterleri birbirine oldukça zıttır. Oyuncu adayı olan yalnızlık fobisi olan uyuşturucu bağımlısı, birazda zeka konusunda eksikleri olan bir arkadaş diyelim. Ortalama bir komedinin üstünde, bir kaç müstehcen sahnesi var.

Dünya & Desie 
İki arkadaşın Hollanda'dan Fas'a uzanan yolculuğunu konu ediniyor. Biri Müslüman diğeri Hristyan, Biri Göçmen diğeri Avrupalı iki arkadaşın Fas'a yolculuğu kültürel farkları ortaya çıkaracaktır. Dunya, istemediği bir yolculuğa zorlanırken; Desie ise babasının izini sürmektedir. Film fena değildir.

Thelma ve Louise 
1991 yapımı filmin üzerine 80'lerin kokusu sinmiş. İki kadının alıp başını gidip bir kaç gün kafa dinleme isteği sonucu oluşan bir dizi olayı konu ediniyor. Kadınların kafasına göre takılmasının ne gibi dramatik sonuçlar doğuracağını göstermesi bakımından önemli :) Onun dışında da bir şey yok. Ben sıkıcı buldum tavsiye etmem. 


The Blair Witch Project (Blair Cadısı)
Üç arkadaş, Maryland'da yedi çocuğun kaybolmasından sorumlu efsanevi Blair cadısının izini sürmek için orman içinde yol almaya başlarlar. Bir süre sonra orman içindeki yolculuk sıradışı bir hal alacaktır. Türünün öncülerinden el kamerası ile çekilen, fazla oyuncunun olmadığı filmi gerilim severlere tavsiye ederim.

Welcome to Jungle (Kanlı Orman) 
Yeni Gine'de ormanda kaybolan Michael Rockefeller'ın izini sürmek için seneler sonra yola çıkan iki çiftin hikayesini konu ediniyor. Özellikle doğa manzarası ile birlikte film izlemek isteyenler için ideal. 

Kolpaçino 
Bir yol yada yolculuk filmi olarak değerlendirmek yanlış ancak yolda geçen sahneleri de oldukça eğlenceli. izleyenlere hatırlatmakta fayda var bolca küfürlü konuşma içermektedir. 


Octane (Oktan)
Bir anne ve kızının gece yolcukuğunu konu edinen film, otoyol serüveni olarak dikkat çekiyor. Otoyolda yaşanan sıradışı olayların içine düşen anne kızın hikayesi, ergen ve yetişkin ilişkisiyle ilgili önemli ipuçları içeriyor. Finalindeyse korku filmi unsurları taşıyor. Kafa karıştırıcı olarak nitelendirdiğim bir film.


Bab'aziz
Sıradışı ve mistik bir film. Tasavvufla bezenmiş. Manevi bir yolculuğun maddeleşmiş hali gibi. Bir dede ve torununun katılacakları bir toplantı için adres bilmeden çıktıkları bir yolculuğu konu ediniyor. Film İran'da geçiyor. Çöller, kumlar, saraylar filmin mekanları arasında. Rumi'den, Attar'dan, İbni Arabi'den öyküler içeren film pek bütünlük arz etmiyor. Suyun başında bekleyen prens, Leylasını arayan müzisyen ve Kaybolan Saray filmde işlenan bazı hikayeler.

Yol 
Sıkıyönetim döneminde cezaevinden izne çıkan dört mahkumun hikayesi anlatılıyor. Adı yol olsa da kendisi pek yolculuk filmine benzememekte.



Wild Hogs (Çılgın Motorcular)
2007 yapımı filmin başrollerinde John Travolta ve Martin Lawrence oynuyor. Film üçüncü sınıf sıradan Amerikan filmlerinden, daha çok laylaylom filmleri seven ergenlere hitap ediyor. Orta yaş bunalımına giren dört arkadaş, motorsiklet yolculuğuna çıkarlar. Yolları bir motorsiklet çetesiyle kesişir. Film absürt eşcinsel esprileri içeriyor. Kesinlikle tavsiye etmem.

3 yorum:

  1. ilk filmi büyük bir ilgiyle izlemiştim sonunda içim parçalanarak gerçek olmasaydı diyor insan...
    ikincisi ise çokhoştu herkesin gençliğinde yapabilmesi negüzel olur

    YanıtlaSil
  2. Müsadenizle ben bu listeye Sideways'i de ekliyorum. Bu filmi çok çok çok beğenmiştim; ikinci kez izlediğim ilk film olabilir yakında.

    Ayrıca blogu da beğendim. Tek tek film kritikleri yerine belli bir tema etrafında filmlerin toplanması çok güzel, çok kullanışlı. Mümkünse bir "Ankara filmleri" listesi de istiyorum. (Ben de blogum için Ankara romanları listesi yapıyorum.) Başarılar! :)

    YanıtlaSil
  3. rain man in liste dışından girmesi üzücü :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...