26 Temmuz 2011 Salı

KATİL KİM TARZI KORKU FİLMLERİ

Korku filmlerinde kullanılan öğelerden biri de film boyunca gizlenen katildir. Film devam ederken seyirci, filmin içine girer ve katilin kim olduğunu bulmaya çalışır. Kim olduğu bilinmeyen katili bulan seyirci, dikkati ile övgüyü hak eder. Fakat bu gibi filmlerde katilin sürpriz bir isim olduğu unutulmamalıdır.


Zaman zaman izlediğim filmlerden bir derleme yapıyorum. Sıralamaya çok takılmayın çünkü filmleri çok farklı zamanlarda izledim. Kimi 1990’larda kimi 2010’larda izlendiğinden net bir mukayese yapmak benim içinde zor oldu. 
Filmleri kalabalık bir arkadaş grubu ile izlemenizi tavsiye ederim. Bildiğiniz filmler varsa, paylaşırsanız sevinirim.

1) Identity (2003)
Kuvvetli  yağmur neticesinde zorunlu olarak bir motele yerleşmek zorunda kalan bir grup insan, konaklama boyunca gerçekleşen cinayetlere tanıklık edecektir. Cinayeti kim işlemektedir? İçlerinden biri yada bir başkası, katil kim formatı içinde farklılaşan sıradışı bir filmdir. Sürpriz finaliyle övgümü kazanmıştır.

2) Tenebre (1982)
Korku romanı yazarı Peter Nail, yeni romanı Tenebre’nin tanıtımı için Roma’ya gelir. Roma’da bir dizi sıradışı cinayete tanıklık eder.  Psikopat katilin listesinde kimler vardır? Film müstehcenlik içerir. Scream gibi bir çok filmin fikir babası olduğunu düşündüğüm bir Dario Argento Filmidir.

3) Scream  (1996)
Bir seri olarak günümüze kadar çekilmeye devam eden ve kendi türünde bir kült olarak kabul edebileceğimiz, katil kim formatının en belirgin filmi olarak dikkat çekiyor. Maskeli bir katilin, işlediği cinayetleri konu edinir. Sanırım pek çok okuyucunun izlediği filmdir.

4) Suspiria (1977)
Dario Argento'nun cadı üçlemesinin ilki. Kült bir film olarak bilinir. Bale okuluna başlayan bir genç kız okulda sıra dışı olaylara tanık olacaktır. Görünmez bir el peşpeşe cinayetler işlemektedir. Genç kız işin sırrını çözmeye vakıf olabilecek mi? İzlemek lazım.

5) Devil (2010)
Shyamalan'ın yapımcılığı yaptığı ve öyküsünü yazdığı film. Kısıtlı mekanda iyi iş çıkarmış ortaya. Artan bir merak duygusu hakim. Bir asansör'de mahsur kalan beş kişinin akıbeti ne olacak sorusuna cevap aranan filmdir. Bir gerilim filminin ötesinde kanlı sahneler mevcuttur izlerken dikkate alınmasında fayda var.

6) Madhouse (2004)
Clark Stevens, stajerliğini yapmak geldiği akıl hastanesinde sıradışı olaylara tanıklık edecektir. Bir süre sonra kendini bu olayları çözmek isterken bulacaktır. Madhouse bir çok benzeri olmasına rağmen ilgi çekici bir film.

7) The Thing (1982)
John Carperter’ın listedeki diğer filmlerden büyük ölçüde farklılaşan bilimkurgu-korku türü filmi. Film Antartika’da geçmektedir. Bir  grup araştırmacı ne olduklarını bilmedikleri bir fosil canlı ile karşılaşır fakat bu canlının araştırma istasyonuna girmesinden sonra hikaye farklılaşacaktır. 

8) I Know What You Did Last Summer (1997)
“Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum” Türkiye’de televizyonda sıkça yayınlanmış bir korku filmidir. Eğlence dönüşü çarptıkları yayayı hastane götürmek yerine suya atıp ölüme terk eden arkadaş grubu bu olayı hiçbir şekilde paylaşmamak üzere sözleşir. Ama birilerinin bundan haberi vardır. 

9) Session 9 (2001)
Peter Anderson’dan masallar… Film, oldukça ıssız bir atmosferde terk edilmiş bir hastanede geçiyor. Beş kişilik temizleme ekibi hastaneyi asbestten temizleme işini yükleniyorlar.  Bu arada eski hastalardan birinin seans kayıtlarından birini bulunur. Bu ıssızlık içinde bir şeyler ters gidecektir. Film oldukça ağırdı. Bu yüzden hareket arayanlara tavsiye etmem. 

10) Sorority Row  (2009)
Büyük ölçüde “Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum”a benzeyen filmdir. Bir şaka neticesinde ölen arkadaşlarını unutup yaşamlarına devam eden arkadaş grubu olaydan haberi olan biri tarafından rahatsız edilmektedir. Yavaş yavaş ölümlere giden bu işin arkasında kim olduğunu bulabilecek misiniz?

DİĞER FİLMLER
Urban Legend (1998), Lise yıllarında arkadaş grubuyla izlediğim; Scream’a benzeyen bir filmdi. 
Deep Cove (Fear island) (2009) Yakın zamanda televizyonda rastladığım ama nihayetlendiremediğim Scream tarzı bir başka filmdir.
Seven (1995) ve The Bone Collector (1999) Korku filmi olarak nitelendirilemese bile bu tarzda güzel  gerilim filmleridir.
Psycho (1960) ve Secret Window (2004) gibi filmlerin ise bu tarza yakın olmakla birlikte tam olarak örtüşmediğini düşünmekteyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...