10 Şubat 2011 Perşembe

Öğretmenlikle İlgili Filmler

Öğretmenler mesleğe yeni başladıklarında genellikle idealistlerdir. Tabii zamanla bu idealizm yerini realizme bırakır. Yine de idealist olmakta fayda var. Bu sefer idealist öğretmenlerin hikayelerini aktaran filmleri listeliyorum. Özellikle öğretmenlere izlemelerini tavsiye ederim.
Filmlerde genel olarak kötü davranışlara sahip öğrencilerin olduğu sınıfları yola getiren fedakar öğretmelerin hikayeleri aktarılmış. İzleyemediğim filmler var ama zamanla güncellerim.
Filmleri listelerken konuya uygun iki kriter belirledim. Öğretmenin idealistliği ve sınıfın asiliği ikisi de 0-10 puan arasında değerlendirilecektir.



1. Entre Les Murs aka. The Class (2008)
Öğretmenin idealistliği: İyi bir öğretmen olduğunu söylemekle yetinelim (7)
Sınıfın asiliği: Bir kaç huzur bozucu öğrenci var. Ama ortalama bir sınıfa yakın. (6)
imdb
Listesinin birinci sırasına aldığım bu film. Eşine az rastlanan bir gerçekçiliğe sahip. Hikaye Fransa'da Paris'in banliyölerinde geçiyor. Çoğunluğun göçmen olduğu bir sınıfta Fransızca öğretmenliği yapan François Marin'in hikayesini anlatıyor. Bir öğretmenin sınıfıyla olan ilişkileri gözlememek açısından son derece öğretici bir film. Hikayesi çok sıradışı yada şaşırtıcı değil ama gerçekçiliği yüzünden listenin ilk sırasına aldım. Macera ve aksiyon bekleyenler bu filmi atlayabilirler. Öğretmenlerin ise muhakkak izlemesi gerekir.


2. Les Choristes aka. The Chorus (2004)
Öğretmenin idealistliği: Sabırlı ve iyi bir öğretmen (8)
Sınıfın asiliği: Muzip öğrenciler var. (7)
imdb
2004 yapımı Fransız filmi. Müzik öğretmeni Clement Mathieu'nun hikayesini anlatıyor. 
Genellikle kimsesiz ve fakir öğrencilerin bulunduğu okula atanan müzik öğretmeninin bu çocuklarla kurduğu koroyu ve onların değişimini anlatan tam bir aile filmi. Herkese tavsiye ederim.

3. Dangereus Minds aka. Sakıncalı Düşünceler (1995)
Öğretmenin idealistliği: Çoğunlukla ödül yöntemini benimsemiş fedakar öğretmen (10)
Sınıfın asiliği: Böyle bir sınıfın olması düşünülemez. (10)
Lounne Jonshon'un hikayesini anlatan filmdir. Louanne, Deniz kuvvetlerinden ayrılmış ve okutman olarak başvurduğu okulda öğretmen olarak çalışmaya başlamıştır. Dersine girdiği sınıf varoşlardan gelen ve saygının ne olduğunu bilmeyen öğrencilerden müteşekkildir. Louanne, onların dikkatini çekip dersleri işlemeye başlar ama öğrencilerin okul dışında yaşadıkları karmaşık bir hayatları vardır.
Öğretmen rolünü oynayan Michelle Pfeiffer rolünün hakkını vermiş. Müzikleri ise gerçekten mükemmel. 


4. Lean On Me (1995)
Öğretmenin idealistliği: Kesinlikle idealist (9)
Sınıfın asiliği: Böyle bir okulun olması düşünülemez. (10)
Tamamiyle yoldan çıkmış zencilerin ağırlıkta olduğu okulu yola getirmesi için Joe Clark göreve başlar. Aldığı sıradışı önlemler ve disiplin kurallarıyla okulu battığı durumdan çıkarabilecek midir? Üstelik bu okulun eyalet sınavlarında başarılı olması gerekmektedir. Tatlı sert bir okul müdürünün filmidir. Sert kısmı biraz fazla olabilir.


5. Dead Poets Society aka. Ölü Ozanlar Derneği (1995)
Öğretmenin idealistliği: Sisteme çomak sokan öğretmen (10)
Sınıfın asiliği: Mum gibi öğrencilerin olduğu mis gibi okul (0)
John Keating, mezun olduğu okula öğretmen olarak atanır. Tam anlamıyla kuralların okulu olan bu okulda Keating öğrencilerin birbirinden farklılaşmasını ve hayallerinin peşinden koşmasını ister. Carpe Diem (Anı yaşa) ile özdeşleşen, konusunda kült olarak kabul edebileceğimiz filmdir.


6. The Ron Clark Story (1995)
Öğretmenin idealistliği: İdeallerinin peşinden koşan öğretmen (10)
Sınıfın asiliği: Asi veletlerin olduğu bir sınıf (8)
imdb
Ron Clark hala yaşayan bir adam. İdeallerinin peşinden koşup Harlem'e gelmiş ve orada berbat bir sınıfı eyalet sınavlarına hazırlamış. Bütün çabalarını takdir ediyorum ama ne gerek var Ron demekten alamıyorum kendimi. Her neyse Ron Clark, eğitim sistemini kurallar üzerine kuran bir öğretmen. Biz bir aileyiz gibi temel kuralları öğrencilere benimsetiyor. Son derece sabırlı ve fedakar. Filmi izlemekte fayda var.


7. The Great Debaters (2007)
Öğretmenin idealistliği: İdealist olduğu bilinen öğretmen (8)
Sınıfın asiliği: Sınıfla ilgili bir olayımız yok (1)
imdb
Mervin Tolson, öğrencilerine karşı birazcık sert ve mesafeli bir öğretmendir ve bir münazara ekibi kuracaktır. Film münazara ekibinin çalışmalarıyla ilgili. Irkçılık, aşk, sendika gibi farklı konuları bir araya getiren filmi beğeniyle izleyeceğinizi düşünüyorum.


8. Black (2005)
Öğretmenin idealistliği: Fazlasıyla idealist (10)
Sınıfın asiliği: Öğretmen bir öğrenci ile ilgileniyor.
imdb
Belki çok fazla övgüsünü duyduğum için fazla beklenti içine girdim. Bu yüzden biraz listenin gerisine düşmüş olabilir ama ilk sıralarda ki filmlerde oldukça iyi. Her neyse Helen Keller'ın hayatından öykünen bir Hint filmidir. Bir öğretmenin; sağır, dilsiz ve kör bir kızın hayatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor. Ben biraz uzun bulmuştum ama iyi filmdir.

9. Freedom Writers aka. Özgürlük Yazarları (2007)
Öğretmenin idealistliği: Başlarda sınıfı toplamakta zorlandı ama iyidir, hoştur, fedakardır (9)
Sınıfın asiliği: Bayağı azgın bir sınıf (9)
imdb
Bu filmi, "Sakıncalı düşünceler"e çok benzettim. Ortam aşağı yukarı aynı. İki öğretmende edebiyat dersini veriyor ve üstelik ikisi de kadın. Peki farklılaşan yönleri ne dersek? Burada daha çok çete vurgusu var. Öğrenci hikayelerine daha fazla yer verilmiş. Öğretmen konuları ırkçılık üzerinden yürütüyor ve evli. Pek çoğu gibi gerçek bir hikayeden uyarlama ve kahramanı günümüzde yaşıyor.

10. Stand and Deliver (1988)
Öğretmenin idealistliği: İdealist olduğu söyleniyor (10)
Sınıfın asiliği: İyi bir sınıf olduğunu söylemek zor (8)
Jaime Escalante'nin hikayesidir. Bilgisayar öğretmeni olarak atandığı okulda bilgisayar olmadığı için matematik öğretmeni olarak göreve başlar. Bir süre sonra öğrencileri Calculus sınavına hazırlar. Bu süreç oldukça meşakkatlidir. Escalante diğer filmlerde ki öğretmenlerden oldukça farklı, esprileri, konuşma tarzı biraz garip. 


11. Coach Carter aka. Koç Carter (2005)
Koç Carter, mağlubiyetlere alışan bir okul basketbol takımına kazanmayı öğretecektir. Öncelikle öğrencilere bir sözleşme imzalatır. Öğrenciler hem basketbol oynayacak, hem de derslerine çalışacaktır. Yine Zenci ve Latin öğrencilerin ağırlıkta olduğu bir film. Carter'ı eğitimini disiplin üzerine kurgulayan bir öğretmen, her hangi bir hatanın bedeli şınav yada koşu olabiliyor. 


12. Die Welle aka The Wave (2008)
Sıradışı bir öğretmen filmi. Rainer Wenger, tarih öğretmenidir. Seçmeli anarşi dersini vermek isterken, otokrasi dersini vermek durumunda kalmıştır. Sınıfa otokrasi ile ilgili canlı bir ders anlatan öğretmen, bir diktatör rolüne soyunmuş ve öğrencilerin bu duruma uygun davranmasını istemiştir. Hikayede boşluklar olsa da farklı bir film olduğunu belirtmem gerekir.


13. One Eight Seven (1997)
Senaryosu bir öğretmen  tarafından yazılan film öğretmenin ne kadar psikopatlaştığını gösterir gibi. Bu filmi özellikle öğrencilere tavsiye ediyorum. Öğretmenlerini fazla üzmesinler. Gelelim filme, öğretmenimiz Trevor Garfield, öğrenciler tarafından tehditler alır ve nihayetinde bıçaklanır. Sonra yeni bir okulda göreve başlar. İşler bu nokta da değişiyor. Aksiyonun bol olduğu bir film. Finalini beğenmesem de tavsiye ederim.


14. October Sky aka. Ekim Düşü (1997)
Bu filmi normalde birinci sıraya almam gerekir. Favori filmlerimden biridir. Fakat öğretmen filmde ikincil karakterlerden biri olarak yer alıyor. Yine de öğretmen, öğrenciye yön veren ve ona destek olan önemli bir figür. Ekim düşü konuya uyumu bakımından bu sırada. Her neyse film, madenci kasabasında yaşayan ve roket yapma hayali olan Homer Hickam'ın hikayesini anlatıyor. Çok güzel bir başarı hikayesidir.


15. Take The Lead aka. Kuralsızlar (2006)
Yine sıkıntılı öğrencileri konu edinen bir film. Bu kez bir dans öğretmeni gençleri bir dans yarışmasına katılmaya ikna eder. Antonio Banderas'ı öğretmen rolünde izleyeceğimiz film biraz gençlik filmi tarzında, bol müzik ve dans içeriyor.


Diğer Filmler;
Hababam Sınıfı ve Kel Mahmut'u unutmadık. Eğer Türkiye'de yaşıyorsanız izlememe şansınız yok. İki Dil Bir Bavul'da bir öğretmen filmi ama fazla doğal olmuş, sinema keyfi vermiyor. Güneydoğu'ya atanan bir öğretmenin yaşadıklarını anlatıyor. The Sir, With Love (1967) bir İngiliz filmi ve İngiliz Guyanası'ndan atanan zenci bir öğretmenin kötü davranışa sahip öğrencileriyle olan ilişkilerine yer veriyor. Vasat bir film. Pay it Forward (2000) Eugene Simonet çok canlı bir öğretmen figürü değil. Olaylar tamamen öğrenci üzerine bina edilmiş. O yüzden bir öğretmen filmi olarak değerlendirmiyorum.


İzlenmesi Düşünülenler...
1. Mona Lisa Smile (2003)
2. Mr. Holland Opus (1995)
3. The Substitute (1996)
4. The History Boys (2006)
5. The Prime Of Miss Jean Brodie (1969)
6. The Emperors Club (2002) *tekrar izlemem lazım.
7. Music of the Heart (1999)
8. The Paper Chase (1973)
9. Half Nelson (2006)
10. Radio (2003)
11. Remember the Titans (2000)
12. Çalıkuşu (1966)
13. Sürgün (1992)
14. The Man Without a Face (1993)
15. Up the Down Staircase (1967)
16. The Miracle Worker (1962) *Black'in orijinali.
17. Conrack (1974)
18. Goodbye Mr. Chips (1939)
19. An Inverse Sign (2010)
20. Taare Zameen Par (2007)
21. Buda as sharm foru rikt (2007)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...