11 Nisan 2011 Pazartesi

En İyi Hapishane Filmleri

Hapishane filmleri, genellikle suç ve adalet kavramları üzerine bina edilen, bazen ortamı anlatan ve karakter tahlili yapan ve çoğu kez de bir kaçış hikayesine yer veren filmlerdir. Blog yazarınız iyi bir sinek olarak sizlere hapishane filmlerinden bir derleme yaptı. Buyrun seyre…




1.  The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli) (1994)
Bir numara konusunda çok kararsız kaldığımı belirtmeliyim. Ben listenin zirvesi için kararsız kalmışken bir çok listenin bir numarasındaki bu filmde karar kıldım. Açıkcası bir mahalle baskısı hissettim üzerinde. Esaretin bedeli, pek çok kişinin izlediği bir kaçış hikayesi. Güzel bir de arkadaşlık hikayesi var içinde. Çok fazla küfür yada müstehcen sahne yok. Tekrar izlediğimde daha ayrıntılı yazarım.

2.  American History X (1998)
Belki sadece bir hapishane filmi olarak değerlendirilmeyeceği için ikinci sırada. American History X; Edward Norton’un devleştiği ve bence oynadığı en iyi filmi. Irkçılıkla ilgili çok ama çok sağlam bir mesaja sahip.  Bir cinayetin ardından hapse giren ve dünya görüşü değişen Derek Vinyard’ın hikayesini anlatıyor. Final sahnesi çok sarsıcı. Bir iki müstehcen sahne var. Hala izlemediyseniz muhakkak izleyin.

3.  Papillon (Kelebek) (1973)
Beni en çok etkileyen filmlerin başında gelir. Süre oldukça uzun (iki buçuk saat) olmasına rağmen oldukça sürükleyicidir. Bir adamın özgürlük aşkını izleyeceksiniz. Filmi izleyip, Steve McQueen’e hayran olmamakta elde değil.

4.  A Prophet  (Yeraltı Peygamberi) (2009)
Mafya Filmleri Listesine de aldığım filmin açıklamasını oradan kopyala-yapıştır yapmakta sakınca görmüyorum. Malik adlı kimliğinden kopmuş bir Arap genci cezaevine düşer. Cezaevini kontrol eden Korsikalı mafya grubu Malik'i başka birini öldürmesi için zorlar. Malik cinayetinin ardından Korsikalı mafya grubunun el ayak işlerini yapar. Zamanla mafya liderinin en has adamı olacak. Cezaevinin dışına çıkma fırsatı bulduğunda kendi hesabına çalışmaya başlayacaktır. Fevkalade sürükleyici bir hikaye.

5.  Murder in the First (1995)
Ağır bir dram… Acı bir hikaye… Öksüz ve yetim hayatta kalmaya kalmaya çalışan iki kardeşten Henri Young, kız kardeşinin karnını doyurmak için beş dolar çalar ve hapse düşer. Hem de Alcatraz’a, sonra başarısız bir firar girişiminde bulunur. Sonrası ardı arkası kesilmeyen hücre cezası. Henri’nin hikayesi bir avukatla kesişir ve olaylar gelişir. Adalet sistemini ve kavramını sorgulamanızı sağlayacak bir hikayesi var. Ağırlıklı olarak mahkeme salonlarında geçiyor. Kevin Bacon, oyunculuğunu konuşturmuş. Bir iki müstehcen sahne var.

6.  A Clokwork Orange (Otomatik Portakal) (1971)
Stanley Kubrick’in kült denebilecek filmi.  Sağda solda afişini gördüklerimizden. Her neyse izlediğim zaman beni muallakta bırakmıştı ama özünde çok iyi bir hikayesi var. Alex ve çetesinin hikayesinin işlendiği film, Alex’in hapse düşmesiyle farklı bir hal alır. Alex devletin yeni programının kobayı olmayı kabul eder ve hikaye dersini verir. İçinde fazlasıyla müstehcen sahne var. Öyle bir iki dakikalıkta değil, izleyenlerin bunu göz önüne alması gerekir.

7.  The Experiment (2010)
Orijinali Alman “Das Experiment” olan filmin yeniden yapımı. Ben orijinali değil bu filmi izleme şansı buldum. Bir grup insan günlüğü bir dolardan bir psikolojik deney için denek olmayı kabul ederler. Deneyin konusu ise bir hapishane ortamının simüle edilmesidir. Denekler mahkûm ve gardiyan olarak ikiye bölünür ve olaylar cereyan etmeye başlar. Filmde sanki biraz ateizm propagandası yapılıyor. Çok fazla müstehcen sahne hatırlamıyorum.

8.  Celda 211 (2009)
Cezaevinde yeni çalışacak Juan Oliver, görüşemeye geldiği sırada sağlık problemi yaşar ve müdahele edilmesi için 211 numaralı hücreye götürülür. Ancak o sırada Malamadre isimli bir mahkum cezaevi isyanını başlatır. Juan kendini isyanın ortasında bulur. Dışarıda onu bekleyen hamile bir eşi vardır. Hayatta kalmak zorundadır. Merak duygusunu ayakta tutan bir film. Fazlaca küfürlü konuşma var.

9. Dead Man Walking (Ölüm Yolunda) (1995)
Filmde bir mahkumun hikayesi aktarılıyor. Pek fazla hapishane ortamı yok. Aksiyon yok, daha çok bir dram filmi olarak dikkat çekiyor. Masum olduğunu iddaa eden bir mahkum bir rahibeden infazından önce yardım ister. Rahibe ölüme giden mahkuma yardımcı olur. Acaba iki sevgiliyi öldüren ve genç kız tecavüz eden Matthew midir? Ağır ama iyi bir filmdir.

10. The Green Mile (Yeşil Yol) (1999)
John Coffey’in hikayesini anlatan fantastik öğelerle bezili bir dram. Coffey, masum ve ölümü bekleyen bir mahkumdur. Şifacılık gibi bazı özel yetenekleri vardır. Film Coffey’in yaşadıklarını aktarıyor. Süre biraz onun dışında oldukça keyiflidir.

11.  The Longest Yard (En Uzun Mesafe) (2005)
Adam Sandler’in en iyi komedi filmlerinden biridir. Amerikan Futbolu oyuncusu Paul Crew, sarhoş araç kullanmaktan hapse düşer. Hakkındaki şike iddaaları yüzünden cezaevinde pek seveni yoktur. Kendisinden gardiyanlara karşı bir takım kurulması istenir. Takım kurmak pek kolay olmayacaktır. Oldukça iyi bir komedi.

12.  The Count of Monte Cristo (2002)
Alexander Dumas’ın ünlü eserinden uyarlama olan film. Evlilik hazırlıkları yapan bir denizcinin arkadaşının ihanetine uğrayıp hapse düşmesi ve sonrasında intikam alması olrak özetlenebilir. Hapishaneden kaçış yöntemi diğer filmlerden farklılık arz eden güzel bir hikaye.

13. Felon (Mahkum) (2008)
Wade Porter, evine giren hırsızı kazayla öldürür ve hapse düşer. Cezaevi aracında bir cinayete şahit olur ve hayatı değişir. Bir tarafta cinayet hakkında bilgi isteyen gardiyanlar diğer tarafta sessiz kalmasını isteyenler vardır. Cezaevi yalnızlığı kaldırmamaktadır. Beyazlar, Zenciler, Asyalılar ve Latinler ceazevinde gruplara bölünmüştür. Wade’in tek amacı süreyi doldurup hapisten çıkmaktadır. Hücresine gelen katil olayların seyrini nasıl değiştirecektir. Nişanlısıyla ilişkisi ne olacaktır. Sürükleyici filmdir vesselam.

14. Escape from Alcatraz (Alkatraz’dan Kaçış) (1979)1
Klasik hapishane’den kaçış filmlerinden biri daha, Önce bu filmi izlerseniz keyif verir ama izlemezseniz çok da farklı bir şey göremezsiniz. Alcatraz gibi kaçılması imkansız denilen bir hapishaneden kaçmaya çalışan bir grup mahkumun öyküsü. Başrolünde  Clint Eastwood oynuyor. İzleme listenize alamanızda fayda var.

15.  Big Stan (2007)
Bir Rob Schneider komedisi. Ünlü emlakçı Stan, cezaevine girecektir. Cezaevinde tecavüze uğrama korkusu yaşamaktadır. Ünlü bir karate üstadından ders almaya karar verir. Müstehcen sahneler var ama komik filmdir.

16. Green Street Hooligans 2 (Yeşil Sokak Holiganları 2) (2009)
İlk filmdeki holigan hikayesi bu kez cezaevinde devam ediyor. İki takımın holiganları bu kez cezaevinde bir araya gelecektir. İlk filmi beğenenlerin beğeneceğini düşünüyorum. Ben beğenmiştim.

17. First Time Felon (ilk Suç) (1997)
Greg Yance, bir sokak çetesi mensubudur. Uyuşturucu satışından para kazanmaktadır. Bir gün bir polis baskınında yakalanır ve cezaevini boylar. Yalnız ilk suçu olduğu için bir uyum programına alınması uygun görülür ve uyum programına dahil olur. Eğer programı tamamlayamazsa hapse girecektir. Bu arada kendisiyle beraber aynı programa giden rakip çeten başka biri daha vardır. Greg, hayatını değiştirebilecek midir? Gerçek bir öyküymüş. Güzel bir hikaye.

18. Animal Factory (2000)
Amerikan cezaevi sistemini sorgulayan, cezaevlerinin hükümlüleri hayvanlaştırdığı sonucuna giden film, cezaevine düşen bir gencin yaşadıklarını anlatıyor. Ron Decker, uyuşturucu bulundurmak yada satmaktan suçlanan zengin bir aileye mensup temiz yüzlü bir gençtir. Hapishane ise bu tür gençlere tecavüz etmek isteyen sapıklarla doludur. Ron, bu tür sapıklardan korunmak için çetelerden birine katılır. Ron ve çete lideri arasında bir dostluk oluşur. Hikaye de süreç yavaş yavaş ve doğallığına uygun şekilde aktarılmış.
Dahası

19. Le Trou (Delik) (1960)
Le Trou, türünün öncülerinden bir film, aynı hücrede kalan dört kişi hapishaneden kaçma planları yaparlar. Sonradan gelen hükümlü Gaspard'da aynı ekibe katılmıştır. Hücre içinde kutu yaparak kazdıkları çukuru kamufle eden beş kişilik ekip incelikli bir çalışma ile hapishanenin altındaki tünellere iner. Kazma sahnelerinin bol olduğu fazla harekette içermeyen ve güzel bir finalle biten iyi bir film diyebilirim.

20. Stone (Şantaj) (2010)
Hapishane, aldatmak ve Hrisitanlıkla ilgili bir film. Film boyunca incilden pasajlar dinliyorsunuz. Filmin konusu hapishane de bulunan bir suçlu tahliye olabilmek için tahliye memuruna baskı uygulamaktadır. Film bu memur’un yaşadıkları üzerine bina edilmiş. Bir hayli müstehcen sahne var. Sonuna kadar heyecan ve merak duygusunu ayakta tutuyor ama finali beni hayal kırıklığına uğrattı. Oyunculuklar çok iyi özellikle Edward Norton çok iyi iş çıkarmış. Rolünün tam anlamıyla hakkını vermiş. Milla Jovovich ve Robert De Niro filmin diğer oyuncuları.

21. Mean Machine (1965)
The Longest Yard'ın ingiliz versiyonu. Haliyle Amerikan futbolu yerine futbol hikaye konusu edilmiş. Action Filmlerden tanıdığımız Vinnie Jones ve Jason Statham oynuyor. The Longest Yard kadar keyif vermese de fena film değil.

22. The Hill (1965)
 Biri profesyonel iki hırsız, bir emre itaatsiz, bir asker kaçağı ve bir üst rütbeliye saldıran olmak üzere beş asker çöldeki askeri cezaevine gider. Sean Connery'nin oynadığı Robert isimli itaatsiz çavuşu yola getirmek isteyen cezaevi çavuşu askerlere fazla yüklenir ve on metrelik tepe eğitimini sıklıkla uygular. Tepe kumdan yapılmıştır ve Afrika’nın yakıcı sıcağı da eklendiğinde eğitimler çekilmez olmaktadır. Siyah beyaz bir filmdir. Süre biraz uzundur. Ben pek keyif almadım.

23. Cool Hand Luke (1967)
Paul Newman’ın pek beğenilen filmidir. Ama ben 2000’li yıllarda 40 yaşın altındaki kitlenin bu filmden pek keyif alacağını sanmıyorum. Luke, sadece içkiliyken otopark makinesinin kafasını kırmak suçundan hapse düşmüştür. Cezaevinde ki diğer arkadaşlarıyla otoyolda çalışmaktadır. Eğlenceli bir tiptir. Hatta bir sahnede 50 yumurta yiyeceğine iddaaya girmektedir. Sonra bir gün kaçmaya karar verir. Peşinden hadiseler gelişir. Luke, iflah olmaz bir ateisttir film boyunca bu gözümüzün içine sokulur. Herneyse bu filmi izlemenin pek keyifli olacağını sanmam ama siz yine de başka yorumlara göz atabilirsiniz.

24. Hunger  (2008)
İrlanda hikayelerini severim. Bu film, İngiliz hükümetine çeşitli protestolarla seslerini duyurmaya çalışan mahkumların hikayelerini anlatıyor. Önce yıkanmama ve sonrasında açlık grevi yapan mahkumları anlatan film  oldukça durağan. Klasik hapishane filmlerinden farklı. Uzadıkça uzayan sahneler bana pek tat vermedi. Ağır ve bunaltan bir film. Hala izlemeyi düşünenlere varsa bolca erkek çıplaklığı içerir. Bilgileri olsun.

25. Down by Law (1986)
1986 yılında git siyah beyaz film çek. O da bir şeye benzemesin. İlk kısımda bir şeyler olacak sandım ama sonunu zor getirdim. Doğru düzgün bir konusu bile yok. Arkadaş sen anlamamışsın diyen beri gelsin. Kara mizah mıdır değil midir? Bilmem. Ama hikayenin hiçbir albenisi yok. Kumpasa getirilerek hapse düşen iki adam ve onlarla aynı koğuşta kalan Roberto isimli adamın kaçış hikayesi dediysem de boş verin…

Bonus Filmler
Bu kısımda hapishane filmi olarak değerlendirilmeyecek fakat ilgili filmleri listelemeye karar verdim.
1. White Heat
Coddy Jarrett isimli psikopat bir gangster'in ve liderliğini yaptığı suç örgütünün hikayesini anlatan film polisin Jarrett'i yakalamak için göstediği çabayı ve grubun iç mücadelelerini yansıtıyor. Bu arada yaklaşık 30 dakikalık bir kısmı cezaevinde geçiyor. Suç filmi sevenlerin izlemesi gereken bir kara film klasiği.

6 yorum:

  1. izlemekten en çok keyif aldığım film türü sanırım. Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. benimde :) kaçış konusu hep ilgi çekiyor..

    YanıtlaSil
  3. En iyiler derken bazı ''en iyi'' hapishane filmleri eksik kalmış.

    Meraklısı için not düşeyim:

    1 - A Man Escaped (1956) : Robert Bresson tarafından yönetilen müthiş bir hapishane filmidir. Türün en iyi örneklerinden biridir.

    2 - Birdman of Alcatraz (1962) : John Frankenheimer'ın hapishanede bambaşka bir dünyayı anlattığı şaheseridir.

    3 - Brubaker (1980) : Stuart Rosenberg'in yönettiği ve başrolde Robert Redford'un oyunculuk gösterisi yaptığı müthiş bir film.

    YanıtlaSil
  4. hani neerde alkatraz kuşçusu..hatırlamadımı kimse ..

    YanıtlaSil
  5. bir japon filmi vardı adam hiç konuşmuyordu film bitene kadar en sonunda konuşuyordu oda 1 kelime galiba.
    hapishaneden kaçışın kralı diye lakabı vardı adamın, filmin ismini unuttum ama listeye yakışır diye düşündüm.

    YanıtlaSil
  6. Eskilerden Alcatraz Kuşcusu,Guguk kuşu,Alcatraz Yenilerden Celda izleyin derim bu filmler listede yok

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...