28 Aralık 2011 Çarşamba

İyisinek En iyi 100 Film



İzlediğim filmler içinde beğendiğim filmleri listeliyorum. Şu ana kadar izlediğim 1420 film içinden en beğendiğim iki yüz tanesi listelenmiştir. (İlk liste hazırlandığında yüz filmi listelemiştim.) Liste sürekli güncellenmektedir. Ağırlıklı olarak dram, suç, gerilim, korku, komedi ve kara film türünde filmler listede yer bulurken müzikal, fantastik ve bilim kurgu filmlerine pek yer vermediğimi belirtmem gerekir. Animasyon filmler ise tamamen liste dışındadır.

1. Pulp Fiction (1994) 
Bir numara konusunda çok kararsız kaldım. Listenin ilk sıralarındaki bir çok film burada olmayı hak ediyor fakat nihayetinde bir tane birinci seçmek mecburiyetindeyim. Pulp Fiction, karmaşık kurgusuyla bir kaç hikayeyi bir araya getiriyor. Hırsızlık yapan bir çift, bir boksör ve iki tetikçi... İzlediğim zaman büyük keyif almıştım. 
2. American History X (1998)
Derek Vinyard bir noe nazidir ve bir zencinin ölümüne neden olup cezaevine girer. Irkçılıkla ilgili çok çekilmiş iyi filmlerden biridir.
3. Evil (2003)
Şiddet ve arkadaş baskısıyla ilgili ilgi çekici bir İskandinav filmidir. Erik Ponti, arkadaşlarına şiddet uygulamaktan çekinmeyen bir öğrencidir. Defalarca aldığı cezalardan sonra okuluyla ilişkisi kesilir ve yeni bir okulda eğitim görmeye başlar.
4. The Prestige (2006)
İnsanı merak içinde bırakan adeta kendisine kilitleyen bir film. İki İllüzyonistin rekabetini konu ediniyor. Diğerinin numarasını çözmek isteyen illüzyonist işin içine bilimsel deneyleri dahil ediyor.
5. Double Indemnity (1944)
Türünün en iyi örneği, bir başyapıt. Bir sigortacının sigorta yaptırdığı bir kadının tazminat almak için yaptığı sıra dışı olayları konu ediniyor. Kara film ve suç filmleri içinde çok önemli bir film olduğunu düşünüyorum.
6. Tropa de Elite 2 (2010)
Brezilya sinemasının son dönem filmleri arasında dikkat çekici bir suç ve aksiyon filmi. Serinin ilk filmi de ikincisi kadar iyi olduğu için ilk filmi izleyip ikinciyi izlemenizi öneririm. İlk filmde çetelere karşı mücadele veren bir emniyet amirini ikinci filmde ise mafyaya karşı mücadele veren bir iç işleri bakanının öyküsünü izliyoruz.
7. Slumdog Millionaire (2008)
Bir çağrı merkezinde çaycı olarak çalışan Jamal, kim beş yüz milyar ister? yarışmasına katılır? Yarışmada sorulan soruları hayat tecrübesiyle yanıtlayacaktır. Bir kaç zamanlı ilerleyen sıra dışı kurgusuyla dikkat çeken bir Hindistan hikayesidir.
8. The Departed (2006)
Polis teşkilatında bir suçlu, mafya içinde bir polisin hikayesi. Orijinali Mou Gaan Dou Hon kong yapımıdır fakat Amerikan yapımı filmin lezzeti bence bambaşkadır. Suç filmlerini sevenlerin kaçırmaması gerekir.
9. Stand by Me (1986)
Dört çocuk bir cesedi aramak için yola çıkarlar izleyeni çocukluğuna döndüren sevimli, samimi bir filmdir.
10. Malcolm X (1992)
Amerika Birleşik Devleri'nde Müslümanlar için önemli liderlerden biri olan Malcolm X'in biyografisine yer veren film yakın tarihe ilişkin politik filmler içinde önemli bir yapıttır.
11. Selvi boylum, al yazmalim (1977)
Türk sinemasının en önemli yapıtlarından olan bu filmi listeye almalıydım.
12. Incendies (2010)
Kanada sinemasının son dönemde popülerleşen yönetmeni  den bir Orta doğu hikayesi. Lübnan iç savaşı sırasında Nevval Mervan'ın yaşadıklarını konu ediniyor. Son derece sarsıcı bir dramdır. İzlediğim dramlar arasında beni en çok tesirinde bırakandır.
13. A Time for Drunken Horses (2000)
İran'dan insanın içini burkan bir dram. Yokluğun hikayesi. Engelli bir kardeş, küçük yaşta bir gelin ve minicik bir çocuğun kaçakçılık yapmak zorunda kalması... Hüzün.
14. Catch Me If You Can (2002)
Bir dolandırıcı ve peşindeki bir polisin hikayesi. Oldukça eğlenceli ve sürükleyici keyifli bir seyirlik.
15. The Kite Runner (2007)
Bir roman uyarlaması olan film, Afganistan'ın sovyet işgali sonrası yaşananları konu edinmiş. Zengin bir ailenin küçük oğlu ve bu ailenin yardımcısı olan ailenin çocuğu arasındaki arkadaşlık ilişkisi filmin çıkış noktasını oluşturuyor. İzlediğim dönemde beğenmiştim ama taraflı bir film olduğu da açık.
16. No Country for Old Men (2007)
Coen kardeşlerden iyi bir gerilim filmi. Kendini hiç hesapta olmayan işlerin içinde bulan bir adamın ve bir psikopatın hikayesidir. Gerilim ve suç filmi sevenlere tavsiyemdir.
17. Reservoir Dogs (1992)
Birbirini tanımayan bir grup adam bir soygun için bir araya getirilir. İsimlerini dahi bilmeyen bu adamlar plan doğrultusunda renklerin isimlerini kullanırlar. Suç filmlerini sevenlerin kaçırmaması gereken filmlerdendir.
18. The Lives of Others (2006)
Gizli dinleme yapan bir görevlinin dinlediği kişilerle kurduğu iletişim hakkında dikkat çekici bir politik drama. Almanya'nın son dönem filmleri arasında en çok dikkat çekeni.
19. Hævnen (2010)
Şiddet üzerine iyi bir Danimarka filmi. İki çocuğun sokakta yaşanan olayı kendilerince anlamdırması sonucu yaşananları konu ediniyor. Ayrıntısı burada
20. Hostel (2005)
Doğu Avrupa'ya yolculuk yapan bir grup gençten biri yerleştikleri otelde kayıp olacaktır.Pek çok izleyicinin beğenmeyeceği bildiğim film korku filmlerinin bir alt türü olarak değerlendirilebilecek işkence (slasher) filmlerinde yeni bir dönemin öncüsüdür. The most dangerous game (1932)'den beri işlenen bir konuyu günümüz hayatına adapte etmiş ve Doğu Avrupa'da yaşanan bir hikaye haline dönüştürmüştür. Aşırıya varan vahşet görüntüleri ve ilk yarım saate yayılan müstehcen görüntüler sebebiyle sadece bu türü sevenlerin beğenebileceği bir filmdir.


    Listenin tamamı burada!
  1. Icheckmovies Sayfası
  2. IMDB Sayfası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...