10 Aralık 2010 Cuma

Cadı ve Büyü Filmleri

Korku filmleri listesinin ilkidir bu. Cadılı büyülü filmlerin bir listesini yapmaya karar verdim. Çoğunu yakın zaman içinde izlediğim için değerlendirme konusunda mümkün olduğunca objektif olduğumu düşünüyorum. Üstelik iyisinek değerlendirme kurulu (şahsım) TSE normlarında çalışır. Türk izleyicisinin seyir zevkine uygundur.


1. The Skeleton Key (İskelet Anahtar)


Kate Hudson'ın başrolünü oynadığı bir korku-gerilim filmini bu kadar beğeneceğimi düşünmezdim. Nihayetinde Romantik komedilerle bütünleştirdiğim Hudson yapmacıksız bu işi de iyi götürmüş. Hikaye ağır ilerliyor ama hiç sıkmıyor. Finali oldukça güzel. Yataklak bir adam ve yaşlı bir kadından oluşan iki kişilik mütevazi aileye bir yardımcı olarak giden genç kız kendini hiç ummadığı işlerin içinde bulacaktır. 


2. Rosemary's Baby (Rosemary'nin Bebeği)


Rosemary'nin Bebeği 1968 yılı yapımı bir Roman Polanski filmi. Yeni evli çift Rosemary ve Guy, yeni evlerine taşınmışlardır. Yeni komşuları yaşlı çift tuhaf davranışlara sahiptir. Bu arada Rosemary hamile kalmıştır. Hamilelik süreci umduğu gibi gitmemektedir. Vahşetsiz ve kansız bir gerilim. Hikaye izleyiciyi içine çekiyor. Çekim yılı sizi yanıltmasın iyi filmdir.


3. Drag Me to Hell (Karabüyü)


Sam Raimi'nin 2009 tarihli filmi özellikle ilk sahnesiyle beni tırstırdı. Sonrası da fena değildi. Bankacı bir kız, kredi başvurusunda bulunan kadına kredi açmaz ve hayatı kabusa döner. izlediğim zaman çok beğenmiştim. Ama abuk sabuk şeytanlı bir sahnesi var onu ciddiye almayın.


4. Silent Hill (Sessiz Tepe)


Önce oyunu varmış sonra filmi çekilmiş vs. vs. Oyununu bilmem ama film fena değil. Şeytani ve bir o kadarda masum bakışlı minik velet bir yeri sayıklar durur. Sonrasında çaresiz kalan annesi onu da alıp sayıkladığı yere götürür. Burası yangın geçirmiş bir kasabadır. kasaba eski bir cadı avcısı kasabasıdır. Her neyse aynı zamanda zombi filmi olan bu film fena değildir. İzlenesidir.


5. An American Haunting (Amerikan Büyüsü)


Bir çiftçi ailesi bir arazi davası yüzünden komşularıyla arayı bozarlar. Komşularının büyü vb. işlerlerle uğraşan bir cadı olduğunu bilen aileye bir lanet musallat olur. Önce evin güzel kızı sonra baba bu lanete uğrarlar. Film oldukça sürükleyici.

6.Darkness
Yeni taşınılan bir ev, hasta bir baba ve kayıp çocuklar fazla da bir şey söylemeyim işin büyüsü bozulmasın. Başta biraz ağır ama Hikayesi güzel ve şaşırtıcı sabretmekte fayda var.


7.Suspiria
Dario Argento'nun cadı üçlemesinin ilki. Kült bir film olarak bilinir. Bale okuluna başlayan bir genç kız okulda sıra dışı olaylara tanık olacaktır. Görünmez bir el peşisıra cinayet işlemektedir. Genç kız işin sırrını çözmeye vakıf olabilecek mi? İzlemek lazım.


8. Inferno
Dario Argento'nun üç cadı filminin ikincisi. Gizemli bir kitabı satın alan Rose kendini garip olayların içinde bulacaktır. Rose ve kitabıyla temasta olan herkes ölmektedir. Rose'un içinde yaşadığı binanın gizemli bir hikayesi vardır. Finaliyle hayal kırıklığına uğratan filmin kopukluklarına rağmen yer yer ilginç detaylar içerdiğini belirtmem gerekir.



9. The Blair Witch Project (Blair Cadısı)

Üç arkadaş, Maryland'da yedi çocuğun kaybolmasından sorumlu efsanevi Blair cadısının izini sürmek için orman içinde yol almaya başlarlar. Bir süre sonra orman içindeki yolculuk sıradışı bir hal alacaktır. Türünün öncülerinden el kamerası ile çekilen, fazla oyuncunun olmadığı filmde büyü teması filmde çok çarpıcı bir şekilde kullanılmış. 


10.The Ninth Gate (Dokuzuncu Kapı)
Konuyla direkt ilgili olduğu halde daha üst sıraları da hak etmeyen bir film. İyi başlıyor merakta uyandırıyor ama finali çok kötü. Her neyse konu şöyledir. Bir koleksiyoncu sahibi olduğu "Gölgeler Krallığındaki 9 Kapı" isimli kitabının orijinal olup olmadığını öğrenmek için diğer iki nüsha ile mukayese ettirmek ister ve bu konuda bilgili olan kitap taciri Corso'dan yardım alır. Filmi Polanski yönetmiş. Başrolünde de Johnny Deep var ama olmamış yine de!


11. La Terza Madre -Mother Of Tears- (Üçüncü Anne)
Dario Argento'nun cadı üçlemesinin son filmi gözyaşlarının annesi. İkinci filmden 27 yıl sonra çekilmiş ama olmamış. Tüm o teknik imkanlar vs. heba olmuş. Hikaye geçmiş filmlerle ilişkilendirilmeye çalışılmış. Kahraman bilmem kimin kızın yapılmış. Hikaye kötü ve tutarsız üstelik saçma sapan. Film gereksiz erotizm içeriyor ki hiç tavsiye edilmez. Velhasılı kelam blog yazarınız tahammül edemeyip filmi yarıda bıraktı. Kötü örnek örnek değildir. Size de tavsiye etmem.


D i ğ e r l e r i:


BONUS. The Devil's Advocate (Şeytanını Avukatı)
Fakat konuyla direkt ilgisi olmaması nedeniyle bonus film olarak seçtim. Büyüyle ilgili enteresan bir sahnesi var. İzlediyseniz hatırlamaya çalışın.


Büyü Türk filmi kontenjanından listede yer bulabilirdi ama televizyonda rastgeldim ama oturup derli toplu izlemedim. Pek izleyesim de yok. Türk Filmleri korku olayında sınıfta kalmıştır benim için. Bir de Troll 2 var tabii onda da bir cadı vardı ama zamanıma kıyamadım onuda es geçtim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...