Metacritik; Filmler, Oyunlar, Tv Programları ve Müzik albümleri üzerine eleştirmen puanlarının ortalamasının alınmasıyla oluşturulan bir puanlama sistemi.
Sistem Rotten Tomatoes'le benzerlik gösteriyor. Rotten Tomatoes gibi eleştirmen yorumlarına dayanan liste, eleştirmen puanlarının ortalamasının alınmasıyla farklılık gösteriyor.
Yalnız her filmin metacritik puanına ulaşmanız mümkün değil, özellikle eski filmlerin bazıların puanlarına ulaşamıyorsunuz.
Eleştirmenler listesinin dışında kullanıcıların puanladığı kullanıcı listeside mevcut.
Metacritic'ten 100 tam puan alan filmler;
1. The Godfather (1972) - 14 kritik, 8,5 kullanıcı puanı, 9,2 imdb puanı
2. The Leopart (1963) - 12 kritik, 9,2 kullanıcı puanı, 8,0 imdb puanı
3. The Conformist (1970) - 11 kritik, 8,1 kullanıcı puanı, 8,1 imdb puanı
4. Fanny and Alexander (1982) - 8 kritik, 8,7 kullanıcı puanı, 8,2 imdb puanı
5. Au hasard Balthazar (1966) - 8 kritik, 8,0 kullanıcı puanı, 7,9 imdb puanı
6. Lawrence of Arabia (1962) - 7 kritik, 8,8 kullanıcı puanı, 8,5 imdb puanı
7. Sweet Smell of Success (1957) - 5 kritik, 9,3 kullanıcı puanı, 8,2 imdb puanı
8. The Wizard of Oz (1939) - 4 kritik, 8,4 kullanıcı puanı, 8,2 imdb puanı
Listenin tamamına ulaşmak için;
www.metacritic.com
28 Temmuz 2011 Perşembe
26 Temmuz 2011 Salı
KATİL KİM TARZI KORKU FİLMLERİ
Korku filmlerinde kullanılan öğelerden biri de film boyunca gizlenen katildir. Film devam ederken seyirci, filmin içine girer ve katilin kim olduğunu bulmaya çalışır. Kim olduğu bilinmeyen katili bulan seyirci, dikkati ile övgüyü hak eder. Fakat bu gibi filmlerde katilin sürpriz bir isim olduğu unutulmamalıdır.
Zaman zaman izlediğim filmlerden bir derleme yapıyorum. Sıralamaya çok takılmayın çünkü filmleri çok farklı zamanlarda izledim. Kimi 1990’larda kimi 2010’larda izlendiğinden net bir mukayese yapmak benim içinde zor oldu.
Filmleri kalabalık bir arkadaş grubu ile izlemenizi tavsiye ederim. Bildiğiniz filmler varsa, paylaşırsanız sevinirim.
1) Identity (2003)
Kuvvetli yağmur neticesinde zorunlu olarak bir motele yerleşmek zorunda kalan bir grup insan, konaklama boyunca gerçekleşen cinayetlere tanıklık edecektir. Cinayeti kim işlemektedir? İçlerinden biri yada bir başkası, katil kim formatı içinde farklılaşan sıradışı bir filmdir. Sürpriz finaliyle övgümü kazanmıştır.
2) Tenebre (1982)
Korku romanı yazarı Peter Nail, yeni romanı Tenebre’nin tanıtımı için Roma’ya gelir. Roma’da bir dizi sıradışı cinayete tanıklık eder. Psikopat katilin listesinde kimler vardır? Film müstehcenlik içerir. Scream gibi bir çok filmin fikir babası olduğunu düşündüğüm bir Dario Argento Filmidir.
3) Scream (1996)
Bir seri olarak günümüze kadar çekilmeye devam eden ve kendi türünde bir kült olarak kabul edebileceğimiz, katil kim formatının en belirgin filmi olarak dikkat çekiyor. Maskeli bir katilin, işlediği cinayetleri konu edinir. Sanırım pek çok okuyucunun izlediği filmdir.
4) Suspiria (1977)
Dario Argento'nun cadı üçlemesinin ilki. Kült bir film olarak bilinir. Bale okuluna başlayan bir genç kız okulda sıra dışı olaylara tanık olacaktır. Görünmez bir el peşpeşe cinayetler işlemektedir. Genç kız işin sırrını çözmeye vakıf olabilecek mi? İzlemek lazım.
5) Devil (2010)
Shyamalan'ın yapımcılığı yaptığı ve öyküsünü yazdığı film. Kısıtlı mekanda iyi iş çıkarmış ortaya. Artan bir merak duygusu hakim. Bir asansör'de mahsur kalan beş kişinin akıbeti ne olacak sorusuna cevap aranan filmdir. Bir gerilim filminin ötesinde kanlı sahneler mevcuttur izlerken dikkate alınmasında fayda var.
6) Madhouse (2004)
Clark Stevens, stajerliğini yapmak geldiği akıl hastanesinde sıradışı olaylara tanıklık edecektir. Bir süre sonra kendini bu olayları çözmek isterken bulacaktır. Madhouse bir çok benzeri olmasına rağmen ilgi çekici bir film.
7) The Thing (1982)
John Carperter’ın listedeki diğer filmlerden büyük ölçüde farklılaşan bilimkurgu-korku türü filmi. Film Antartika’da geçmektedir. Bir grup araştırmacı ne olduklarını bilmedikleri bir fosil canlı ile karşılaşır fakat bu canlının araştırma istasyonuna girmesinden sonra hikaye farklılaşacaktır.
8) I Know What You Did Last Summer (1997)
“Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum” Türkiye’de televizyonda sıkça yayınlanmış bir korku filmidir. Eğlence dönüşü çarptıkları yayayı hastane götürmek yerine suya atıp ölüme terk eden arkadaş grubu bu olayı hiçbir şekilde paylaşmamak üzere sözleşir. Ama birilerinin bundan haberi vardır.
9) Session 9 (2001)
Peter Anderson’dan masallar… Film, oldukça ıssız bir atmosferde terk edilmiş bir hastanede geçiyor. Beş kişilik temizleme ekibi hastaneyi asbestten temizleme işini yükleniyorlar. Bu arada eski hastalardan birinin seans kayıtlarından birini bulunur. Bu ıssızlık içinde bir şeyler ters gidecektir. Film oldukça ağırdı. Bu yüzden hareket arayanlara tavsiye etmem.
10) Sorority Row (2009)
Büyük ölçüde “Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum”a benzeyen filmdir. Bir şaka neticesinde ölen arkadaşlarını unutup yaşamlarına devam eden arkadaş grubu olaydan haberi olan biri tarafından rahatsız edilmektedir. Yavaş yavaş ölümlere giden bu işin arkasında kim olduğunu bulabilecek misiniz?
DİĞER FİLMLER
Urban Legend (1998), Lise yıllarında arkadaş grubuyla izlediğim; Scream’a benzeyen bir filmdi.
Deep Cove (Fear island) (2009) Yakın zamanda televizyonda rastladığım ama nihayetlendiremediğim Scream tarzı bir başka filmdir.
Seven (1995) ve The Bone Collector (1999) Korku filmi olarak nitelendirilemese bile bu tarzda güzel gerilim filmleridir.
Psycho (1960) ve Secret Window (2004) gibi filmlerin ise bu tarza yakın olmakla birlikte tam olarak örtüşmediğini düşünmekteyim.
11 Temmuz 2011 Pazartesi
Otellerle İlgili Korku Filmleri
Doğayla iç içe, ıssız bir köyde tatil yapmak yada bungalov evlerde belki de ülke dışında bir yerlerde, peki tatilinizi geçirmeyi planladığınız otel ne kadar güvenli? Gece ışıklar sönünce huzur içinde uyuyabilecek misiniz? Uykularınızı kaçıracak otel filmleri burada listeleniyor.
1) Hostel (2005)
Otel Türü: Yurt Dışındaki Ecnebi Oteli
Hostel, Eli Roth’un yönetmenliğini Tarantino’nun yapımcılığını yaptığını bence korku sinemasının bir başyapıtı. Avrupa’da gezinen bir grup arkadaşın, güzelliğinin namını duydukları Slovak kızlarıyla kaçamak yapmak için Slovakya’da bir otele yerleşmeleri ve peşinden vuku bulan olayları konu ediniyor. Benzerlerine göre en büyük farkının filmin şok edici mantığı olduğunu söylemem yeterli. Film aşırı derecede şiddet ve vahşet içeriyor. Büyük oranda da müstehcenlik. Özellikle filmin ilk yarım saati aşırı müstehcen. İkincisi de çekilen film, ikinci filmiyle de ilk filmi aratmıyor.
Temel mesajlar:
1. Libidonun peşine takılma.
2. Tanımadığın insanlardan tavsiye alma.
1. Libidonun peşine takılma.
2. Tanımadığın insanlardan tavsiye alma.
2) Psycho (1960)
Otel Türü: Çevreden uzak yol kenarındaki ıssız otel.
Otel Türü: Çevreden uzak yol kenarındaki ıssız otel.
Alfred Hitchcock’un eski olmasına rağmen her daim izlenebilecek güzel filmi. Polisten kaçan genç bir kadın, yol kenarındaki ıssız bir otele yerleşir. Otelde kendisinden başka kimse kalmamaktadır. Otelin karşısındaki metruk binada ise otel sahibi ve annesi yaşamaktadır. Ed Gein isimli seri katilden öykünerek çekilmiş, korku sinemasında bir türün atası diyebileceğimiz filmdir.
Temel mesajlar:
1. Kadın başına üstelik gece yola çıkılmaz.
2. Bir yerde işler ters gitmeye başladığında tereddütsüz tüymek lazım.
3) Vacancy (2007)
Otel Türü: Yol kenarındaki otel.
Zorunlu olarak kaldıkları motelin sahiplerinin pek de konuksever olmadığını anlayan genç çift otelde bir hayatta kalma mücadelesi verirler. İkincisi de çekilen oldukça sürükleyici bir filmdir.
Temel mesajlar:
1. Arabanın bakımını yaptır.
2. Bir yerde işler ters gitmeye başladığında tereddütsüz tüymek lazım.
4) The Shining (1980)
Otel Türü: Kuş uçmaz, kervan geçmez ıssız otel.
Otel Türü: Kuş uçmaz, kervan geçmez ıssız otel.
Stanley Kubrick imzalı korku gerilim filmi. Kış boyunca büyük bir otele bekçilik yapacak ailenin yaşadıklarını konu edinmiş. Ailenin yazar olan babası geçmişi karışık ıssız otel içinde yavaş yavaş aklını kaybedecektir. Bir çok korku filmi klişesini bir arada bulunduran, hatta benim biraz da gotik bulduğum bir korku filmidir.
Temel mesajlar:
1. Geçmişi karanlık mekanlarda takılmamak lazım.
2. Medeniyetten uzak mekanlarda bulunmamak gerekir.
5) Frontire(s) (2007)
Otel Türü: Fransa sınırında ıssız otel.
Xaviers Gens’in Hostel’e selam gönderdiği filmidir. Fransa’da bir protesto’dan kaçan beş kişiden biri yaralanınca planlar değişir. Arkadaş grubu sınırda bir otelde buluşmak için sözleşir. Otel ise Nazi sempatizanı bir aile tarafından işletilmektedir. Film bence üç filmle benzerlik taşıyor. Giriş; La Haine, Gelişme; Hostel ve Sonuç: Teksas Kaliamı. Cinsellik içeren müstehcen sahneler ve aşırı şiddet hatta vahşet içermektedir.
Temel mesajlar:
1. Libidonun peşine takılma.
2. Tek müşterisi olunan otelde kalınmaz.
Diğer Filmler;
6) Identity (2003)
Yağmur yağınca kapanan yollar, bir grup insanı zorunlu olarak bir motelde buluşturur. Fakat bir gecelik zorunlu motel konaklaması oldukça sıradışı geçecektir. Konuklar teker teker ölmektedir. Cinayetleri işleyenin kim olduğunu bulmak ise hiç kolay olmayacaktır. İsterseniz kendiniz deneyin. Diğer filmlerden farklı bir yeri olan beğendiğim bir filmdir.
6) Identity (2003)
Yağmur yağınca kapanan yollar, bir grup insanı zorunlu olarak bir motelde buluşturur. Fakat bir gecelik zorunlu motel konaklaması oldukça sıradışı geçecektir. Konuklar teker teker ölmektedir. Cinayetleri işleyenin kim olduğunu bulmak ise hiç kolay olmayacaktır. İsterseniz kendiniz deneyin. Diğer filmlerden farklı bir yeri olan beğendiğim bir filmdir.
7) 1408 (2007)
Stephen King’e ait bir hikayeden uyarlanan film. Kalanın öldüğü gizemli bir otel odası hakkında. Otele gelen bir korku romanı yazarı odaya gelir ve olaylar gelişir.
8) Fritt Vild (2006)
Karlar içinde bir film. Kayakçı gençlerden birinin ayağının kırılmasıyla gençler terk edilmiş bir otele yerleşirler. Otelin karanlık bir geçmişi vardır. Filmin tamamını izleyemedim. Fakat oldukça bilindik bir hikayesi var.
9 Temmuz 2011 Cumartesi
Film Arama Motoru "CITWF"
Aslında veritabanı ama ben arama motoru dedim.
Açılımı "Complete Index To World Film" olan web sitesi, dünyanın en büyük film veritabanı olmakla övünüyor. Fakat imdb ile küçük bir mukayese öyle olmadığını gösterdi. Yine de 472.000 filmi bünyesinde barındırmasıyla takdirimi kazandı. Yalnız sitenin biraz bakıma ihtiyacı var. Arayüzü 1990'lardan kalma ve çok basit. Basit olması önemli değil ama en azından biraz daha estetik olabilirmiş.
Siteyi ne için kullanabilirsiniz?
imdb'de yaptığınız aramanın bir benzerini yaptırabilirsiniz. Size sadece film hakkında bilgileri verir. Her hangi bir puanlama sistemi yok. Ayrıntılı arama seçenekleri oldukça kullanışlı. Türe, yıla, ülkeye göre arama seçenekleri mevcut. Aramanızda aynı anda iki, üç yada daha fazla değişken kullanabiliyorsunuz.
Arama konusunda iyi olduğunu düşünüyorum.
Açılımı "Complete Index To World Film" olan web sitesi, dünyanın en büyük film veritabanı olmakla övünüyor. Fakat imdb ile küçük bir mukayese öyle olmadığını gösterdi. Yine de 472.000 filmi bünyesinde barındırmasıyla takdirimi kazandı. Yalnız sitenin biraz bakıma ihtiyacı var. Arayüzü 1990'lardan kalma ve çok basit. Basit olması önemli değil ama en azından biraz daha estetik olabilirmiş.
Siteyi ne için kullanabilirsiniz?
imdb'de yaptığınız aramanın bir benzerini yaptırabilirsiniz. Size sadece film hakkında bilgileri verir. Her hangi bir puanlama sistemi yok. Ayrıntılı arama seçenekleri oldukça kullanışlı. Türe, yıla, ülkeye göre arama seçenekleri mevcut. Aramanızda aynı anda iki, üç yada daha fazla değişken kullanabiliyorsunuz.
Arama konusunda iyi olduğunu düşünüyorum.
8 Temmuz 2011 Cuma
250 Film Şehrinde Yolculuk!
Imdb'nin 19 Haziran 2009 listesini sinema meraklısı ve yetenekli şahsı muhterem David Honnorat bir metro haritası yada planı şeklinde düzenleyip, okuyucularıyla paylaşmış. 16 Ana durağın bulunduğu bu metro planında özellikle kavşak noktalarda önemli filmlere rastlıyoruz.
Sinema meraklılarının hoşuna gidecek harita; düşük çözünürlüklü, yüksek çözünürlüklü jpeg dosyaları ve pdf dosyasıyla Honnorat'ın kişisel blogun da yer alıyor.
Bize de bunu paylaşmaktan gayrısı düşmez.
http://blog.vodkaster.com/2009/07/10/la-carte-des-250-meilleurs-films-de-tous-les-temps-version-finale/
Sinema meraklılarının hoşuna gidecek harita; düşük çözünürlüklü, yüksek çözünürlüklü jpeg dosyaları ve pdf dosyasıyla Honnorat'ın kişisel blogun da yer alıyor.
Bize de bunu paylaşmaktan gayrısı düşmez.
http://blog.vodkaster.com/2009/07/10/la-carte-des-250-meilleurs-films-de-tous-les-temps-version-finale/
6 Temmuz 2011 Çarşamba
Hatasız "Film" Olmaz!
Filmlerde ki çekim hatalarını bulmak, bunu kafaya takmak aslında filmlerden alacağınız keyfi azaltır. Bariz hatalar olmadıkça fark etmem ve önemsemem. Fakat dikkat konusunda kendini aşmış izleciyiciler filmlerde ki bu hataları listeyip paylaşma yoluna gitmişler.
Bu hataları ise http://www.moviemistakes.com isimli sitede yayınlıyorlar.
Sitede biraz gezindim, gördüğüm temel hatalar;
Unutulan teknolojik gereçler
sağdaki nesnenin bir sonra ki sahnede sola geçmesi,
bir önceki sahnede olup bir sonrakinde olmayanlar,
sahne devamlılığının sağlanaması,
bir sonraki sahnede farklılaşan kostüm ve makyaj,
yüzleri görünen dublörler,
çekim ekibi ve ekipmanın kadraja girmesi olarak özetleyebilirim.
En çok hata yapılan filmler ise; şu şekilde sıralanıyor.
Bu hataları ise http://www.moviemistakes.com isimli sitede yayınlıyorlar.
Sitede biraz gezindim, gördüğüm temel hatalar;
Unutulan teknolojik gereçler
sağdaki nesnenin bir sonra ki sahnede sola geçmesi,
bir önceki sahnede olup bir sonrakinde olmayanlar,
sahne devamlılığının sağlanaması,
bir sonraki sahnede farklılaşan kostüm ve makyaj,
yüzleri görünen dublörler,
çekim ekibi ve ekipmanın kadraja girmesi olarak özetleyebilirim.
En çok hata yapılan filmler ise; şu şekilde sıralanıyor.
1 | Apocalypse Now | 392 |
2 | Superman IV: The Quest for Peace | 328 |
3 | The Wizard of Oz | 304 |
4 | Harry Potter and the Prisoner of Azkaban | 297 |
5 | Harry Potter and the Chamber of Secrets | 289 |
4 Temmuz 2011 Pazartesi
Şike Hakkında Filmler
Şu an gündemde olan bir konu olduğu için şikeyle ilgili filmlerden bir derleme yapıyorum. Bu konuda iddialı değilim fakat rastladıkça listeyi güncellerim.
The Longest Yard (En Uzun Mesafe)
Paul Crewe, eski bir amerikan futbolu oyuncusudur ve aşırı hız yüzünden cezaevine düşer. Şike iddaaları yüzünden oyunculuk kariyeri biten Paul'un pek seveni yoktur ve gardiyanlara karşı bir Amerikan futbolu takımı kurması istenir. Filmin bundan sonraki kısmı eğlenceli. Ben başrolünde Adam Sandler olan 2005 yapımı filmi izledim. Aynı film daha önceden 1974'de çekilmiş.
Mean Machine
Senaryosu "The Longest Yard"a feci derecede benzeyen film. Kontrol edince hikayenin aynı olduğunu teyit etmiş olduk. The Longest Yard Amerika'da; Mean Machine ise İngiltere'de geçiyor. Haliyle Amerikan futbolu yerine futbol hikaye konusu edilmiş. Action Filmlerden tanıdığımız Vinnie Jones ve Jason Statham oynuyor. The Longest Yard kadar keyif vermese de fena film değil.
Diğer Filmlerden (Spoiler tehlikesi vardır)
On the Water Front (Rıhtımlar Üzerinde) filminde Marlon Brando'nun eski bir boksör olduğunu ve şike yüzünden boksu bırakmak zorunda kaldığını öğreniriz.
Guy Ritchie'nin Snach (Kapışma) isimli filminde de Çıplak el boks şampiyonu Mickey O'neil'a (Brad Bitt) şike teklif ediliyordu.
Tarantino'nun Pulp Fiction filminde boksöre (Bruce Willis) şike teklif ediliyordu.
Martin Scorsese'ın Raging Bull filminde de Jake La Motta (Robert De Niro) Fox ile olan maçında da şike yapıyordu.
İzlemedik ama şikeyle ilgisi varmış...
1. Speed Racer (2008)
2. Rudo y Cursi (2008)
3. Even Money (2006)
4. Somebody Up There Likes Me (1956)
5. Pat and Mike (1952)
6. Quiz Show (1996)
7. Jail (2009)
Sizinde hatırladıklarınız varsa, bize hatırlatınız.
The Longest Yard (En Uzun Mesafe)
Paul Crewe, eski bir amerikan futbolu oyuncusudur ve aşırı hız yüzünden cezaevine düşer. Şike iddaaları yüzünden oyunculuk kariyeri biten Paul'un pek seveni yoktur ve gardiyanlara karşı bir Amerikan futbolu takımı kurması istenir. Filmin bundan sonraki kısmı eğlenceli. Ben başrolünde Adam Sandler olan 2005 yapımı filmi izledim. Aynı film daha önceden 1974'de çekilmiş.
Mean Machine
Senaryosu "The Longest Yard"a feci derecede benzeyen film. Kontrol edince hikayenin aynı olduğunu teyit etmiş olduk. The Longest Yard Amerika'da; Mean Machine ise İngiltere'de geçiyor. Haliyle Amerikan futbolu yerine futbol hikaye konusu edilmiş. Action Filmlerden tanıdığımız Vinnie Jones ve Jason Statham oynuyor. The Longest Yard kadar keyif vermese de fena film değil.
Diğer Filmlerden (Spoiler tehlikesi vardır)
On the Water Front (Rıhtımlar Üzerinde) filminde Marlon Brando'nun eski bir boksör olduğunu ve şike yüzünden boksu bırakmak zorunda kaldığını öğreniriz.
Guy Ritchie'nin Snach (Kapışma) isimli filminde de Çıplak el boks şampiyonu Mickey O'neil'a (Brad Bitt) şike teklif ediliyordu.
Tarantino'nun Pulp Fiction filminde boksöre (Bruce Willis) şike teklif ediliyordu.
Martin Scorsese'ın Raging Bull filminde de Jake La Motta (Robert De Niro) Fox ile olan maçında da şike yapıyordu.
İzlemedik ama şikeyle ilgisi varmış...
1. Speed Racer (2008)
2. Rudo y Cursi (2008)
3. Even Money (2006)
4. Somebody Up There Likes Me (1956)
5. Pat and Mike (1952)
6. Quiz Show (1996)
7. Jail (2009)
Sizinde hatırladıklarınız varsa, bize hatırlatınız.
2 Temmuz 2011 Cumartesi
IMDB TOP 250 nedir? Ne değildir?
Forumlarda, sözlüklerde orada burada sıkça tartışılan bir mevzu olduğu için burada değinme gereği duydum.
Filmlerin altında yer alan ayrıntılı puanlamayı tıkladığımızda filmin aldığı oyların aritmetik ortalamasını ve medyanını görürüz.
Mesela bu değeri bazı filmler için inceleyelim;
Esaretin bedeli
Oy sayısı: 609495
Aritmetik ortalama : 9.0
Medyan: 10
İmdb puanı: 9,2
Top 1000 voters: 8.5
Imdb Staff: 8.9
City Lights
Oy sayısı: 34367
Aritmetik ortalama : 8.5
Medyan: 9
İmdb puanı: 8.6
Top 1000 voters: 8.0
Imdb Staff: 8.3
Gran Torino
Oy sayısı: 164866
Aritmetik ortalama : 8.4
Medyan: 9
İmdb puanı: 8.3
Top 1000 voters: 7.9
Imdb Staff: 8.2
Trainspotting
Oy sayısı: 173643
Aritmetik ortalama : 8.2
Medyan: 8
İmdb puanı: 8.2
Top 1000 voters: 7.3
Imdb Staff: 8.3
Dial M For Murder
Oy sayısı: 35503
Aritmetik ortalama : 8.2
Medyan: 8
İmdb puanı: 8.1
Top 1000 voters: 8.0
Imdb Staff: 7.9
La Grande İllusion
Oy sayısı: 13620
Aritmetik ortalama : 8.0
Medyan: 8
İmdb puanı: 8.2
Top 1000 voters: 7.6
Burada bazı filmlerin puanı artarken, bazılarının arttığını görüyoruz. Top 1000 voters, imdb staff üyelerinin puanları farklı değerlendiriliyor olmalı.
Aynı zamanda marjinal oyların belli kısmının elenmesi durumu da göz önüne alınmalı. İmdb burada belirli bir standart sapmayla normal dağılımı oluşturuyor. İşte bu noktada verilen bazı 10 punlar ve 1 puanlar boşa gidiyor.
Gelelim Top 250 Listesine;
Listenin hemen altında bir formül var. IMDB listeyi oluşturan formülasyonu burada yazmış. Ve bir de ilave yapmış. Düzenli verilen oylarla liste oluşturulmuştur diye. Kimin düzenli oy verip vermediğini bilmek mümkün değil, bu bilgi sadece imdb'de; ama bu şunu gösterir. Bir filmi oylayıp sistemden çıktığınız zaman sistem sizi oylamaya dahil etmiyor. Bu anlamada şişirme oyların geçersiz olduğunu öğreniyoruz.
Önce Formülü bir inceleyelim, formül şu;
(Filmin oy sayısı / (oy sayısı+liste için minimum oy sayısı)) x Filmin ortalama Puanı +
(Minimum oy sayısı /(oy sayısı+liste için minimum oy sayısı)) x Listenin minimum olası puanı
Şimdi formülü inceleyelim;
üst taraf ne kadar büyük olursa sonuç o kadar büyük olacaktır. Ortalama puanın büyük olması üst kısmın değerini arttırır. Oy sayısı da aynı şekilde arttıkça üst kısımdaki değer artacaktır.
3000 oylu bir film burayı
3000/(3000+3000) =0.5 gibi bir değerle oluşturuken;
97000 oylu bir film;
97000/(97000+3000)=0,97 gibi bir değer oluşturacaktır.
Formülün alt kısmını incelediğimizde;
Alt kısmın değer olarak küçülmesi çıkan neticeyi arttıracaktır. Burada yine oy sayısının yüksekliğinin olumlu etkisi görülmektedir.
Formülü excelde uyguladım ve yerine koydum.
Bazı filmler için oluşan puanları yayınlıyorum.
Bazı filmler için oluşan puanları yayınlıyorum.
1. Esaretin Bedeli 9,189
2. Godfather 9,185
3. Godfather part 2 8,978
4. İyi Kötü Çirkin 8,771
5. Pulp Fiction 8,689
246. Anatomy of a Murder 7,934
247. Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom 7,965
248. Yip man 7,963
249. Tokyo Monogatari 7,963
250. La Grande İllusion 7,959
Listede olamayan Türk Filmlerinden bazılarının formülün uygulanmasından sonra aldıkları puanlar;
Hababam Sınıfı 8,448
Babam ve Oğlum 8,379
Eşkıya 8,038
Yukarıdaki üç film düzeltme formülüne gmre listede olması gereken Türk Filmleridir. Ancak burada düzenli oylar faktörü devreye giriyor olmalı. Bir diğer faktörde imdb'nin belli yıllara ait filmleri listede tutma amacı olmalı.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi için;
Gizli Geçit ve Başka Dünya!
Kahramanımız kuytuda kalmış bir yeri keşfeder merakla oraya yönelir ve şimdi bambaşka bir dünyadadır. Bazı filmlerde karşılaştığımız bir hikayedir bu. Fantastik filmlerle pek ilgilenmesem de başka dünyalar hep ilgimi çekmiştir. Bu konuyla ilgili beş film paylaşıyorum. Fazlasını izleyen varsa; yorumlara eklemeyi ihmal etmesin.
1. Alice in Wonderland (Alice Harikalar Diyarında)
Öykü 1865 yılında Lewiss Carroll tarafından yazılmış. Tavşan deliğinden bakan bir kızın bambaşka bir dünyaya sürüklenmesini ve orada yaşadıklarını anlatıyor. İlk kez 1903 yılında sinemaya aktarılmış. En son 2010 yılında Tim Burton sinemaya uyarladı. Tim Burton'ın uyarlamasından ben pek keyif alamasam da hikaye oldukça sevimlidir.
2. El Labirento Del Fauno (Pan'ın Labirenti)
Pan'ın labirenti İspanya'da iç savaş esnasında yetim bir çocuğun annesiyle bir komutanın yanına yerleşmesi ve sonrasında cocuğun yaşadıklarını anlatıyor. Hikaye iki zamanda ilerliyor. Hem çocuğun dünyasını hem de o günün İspanya'sını tanıyorsunuz. Pan'ın labirentinde kahramanımız Ofelia, öteki dünyaya geçmek için duvara tebeşirle kapı çiziyor. Filmin çocuklara yönelik olmadığını belirtmem gerekir.
3. Sprited Away (Ruhların Kaçısı)
Orijinal adı "Sen to Chihiro no Kamikakushi" olan Japon animasyonu 2001 yılında en iyi animasyon dalında Oscar kazanmış. Anne ve babasıyla yeni evlerine taşınan küçük kızın hikayesini anlatıyor. Kestirmeden giderken karşıların çıkan boş binanın içine girer ve yolun sonunda bomboş bir kasabayla karşılaşırlar. kasabada gündüz hayat yoktur ama burası gece ruhlara hizmet veren bir konaklama alanına dönüşür. Ruhların yemeklerini yiyen anne ve babası domuza dönüşen küçük kız onları kurtarmaya çalışacaktır.
4. Stardust (Yıldız Tozu)
Kahramanımız Tristen, aşık olduğu kıza getirmek için düşmüş bir yıldızdan bir parça koparmaya karar verir. Yıldız ise kasabanın başka bir dünyaya açılan duvarının ötesindedir. Tristen duvarı geçer ve yıldıza ulaşır ama iş sandığı kadar basit değildir. Duvarın arkasındaki dünyada bir taht kavgası yaşanırken, cadılar düşen yıldızın peşindedir. Eğlenceli bir film ama çocuklara göre değil.
5. Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe (Narnia Günlükleri; Aslan, Cadı ve Dolap)
Bu film işte çocuklara göre, gradrobun içinden bambaşka bir dünyaya geçen çocukların hikayesini anlatıyor.
1 Temmuz 2011 Cuma
2011'in Korku Filmleri (İlk Altı Ay)
Sıcak yaz gecelerinde evde yapılabilecek güzel etkinliklerden biri de korku filmi izlemektir. 2011 Yılının ilk altı ayı içinde en çok dikkat çeken korku filmlerini IMDB verileriyle derledik.
En çok oy alan 2011 yapımı korku filmleri ve imdb puanları aşağıda ki listede verilmiştir.
Liste derlenirken imdb'nin korku etiketiyle arama yapılmıştır. Filmler, tarafımızca izlenmemiştir.
- Scream 4 (7.0)
- The Rite (6.0)
- Red Riding Hood (5.0)
- Priest (5.7)
- The Resident (5.2)
- Husk (5.1)
- The Tunnel (6.0)
- Wake Wood (5.5)
- Seconds Apart (5.5)
- Red State (6.2)
- Gantz (6.6)
- The Woman (6.6)
- Hyenas (3.2)
- Quarantine 2: Terminal (6.0)
- River of Darkness (2.3)
- Haunted - 3D (6.6)
- Hidden 3D (3.7)
- Ragini MMS (6.2)
- Respire (4.0)
- 51 (4.2)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)