9 Şubat 2011 Çarşamba

Arkadaş Baskısı Hakkında İki Film

Öğrencilik yıllarımıza geri döndüğümüzde (halihazırda öğrenci olanların geri dönmesine gerek yok) biraz daha pasif, asosyal, farklı öğrencilerin diğer öğrenciler tarafından dışlandığına şahit olmuşsunuzdur. Belki öğrencinin farklı ahlaki yapısı, belki bir konuda arkadaşlarını ispiyonlaması, okula yeni gelmesi vb. bir çok nedeni olabilir arkadaş baskısının.
Her neyse olayı sosyolojik açıdan incelemek bizim işimiz değil. Bu konuda izlenmiş iki filmim var. İkisinde de karakterlerin arkadaş baskısına karşı cevap verme tarzları neredeyse birbirine taban tabana zıt. Öncelikle iki filmi de beğendiğimi söylemek istiyorum.
İlk film Ondskan namı diğer Evil, 2003 yapımı bir İsveç filmi. Üvey babasından şiddet gören "Erik Ponti" bu şiddeti çevresine yansıtmaktadır. Bulunduğu okuldan kovulunca annesi yatılı okula gönderir. Burada ki tek amacı mezun olmaktır ama üst sınıfların baskısı işi zorlaştırmaktadır.

Diğer film ise Klass namı diğer The Class 2007 yapımıbir Estonya filmi. Sınıf arkadaşları tarafından ezik olarak nitelendirelen "Joosep" arkadaşları tarafından itilip kakılmaktadır. Sınıf arkadaşı Kaspar, Joosep'e destek olmaya karar verir ama sorunları çözmek kolay olmayacaktır.
Ondskan'da pek müstehcen sahne yok. Ama Klass için aynı şeyi söylemem bir iki müstehcen sahne olduğunu bilerek izlemekte fayda var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...