2 Temmuz 2011 Cumartesi

Gizli Geçit ve Başka Dünya!


Kahramanımız kuytuda kalmış bir yeri keşfeder merakla oraya yönelir ve şimdi bambaşka bir dünyadadır. Bazı filmlerde karşılaştığımız bir hikayedir bu. Fantastik filmlerle pek ilgilenmesem de başka dünyalar hep ilgimi çekmiştir. Bu konuyla ilgili beş film paylaşıyorum. Fazlasını izleyen varsa; yorumlara eklemeyi ihmal etmesin.

1. Alice in Wonderland (Alice Harikalar Diyarında)
Öykü 1865 yılında Lewiss Carroll tarafından yazılmış. Tavşan deliğinden bakan bir kızın bambaşka bir dünyaya sürüklenmesini ve orada yaşadıklarını anlatıyor. İlk kez 1903 yılında sinemaya aktarılmış. En son 2010 yılında Tim Burton sinemaya uyarladı. Tim Burton'ın uyarlamasından ben pek keyif alamasam da hikaye oldukça sevimlidir.

2. El Labirento Del Fauno (Pan'ın Labirenti)
Pan'ın labirenti İspanya'da iç savaş esnasında yetim bir çocuğun annesiyle bir komutanın yanına yerleşmesi ve sonrasında cocuğun yaşadıklarını anlatıyor. Hikaye iki zamanda ilerliyor. Hem çocuğun dünyasını hem de o günün İspanya'sını tanıyorsunuz. Pan'ın labirentinde kahramanımız Ofelia, öteki dünyaya geçmek için duvara tebeşirle kapı çiziyor. Filmin çocuklara yönelik olmadığını belirtmem gerekir.

3. Sprited Away (Ruhların Kaçısı) 
Orijinal adı "Sen to Chihiro no Kamikakushi" olan Japon animasyonu 2001 yılında en iyi animasyon dalında Oscar kazanmış. Anne ve babasıyla yeni evlerine taşınan küçük kızın hikayesini anlatıyor. Kestirmeden giderken karşıların çıkan boş binanın içine girer ve yolun sonunda bomboş bir kasabayla karşılaşırlar. kasabada gündüz hayat yoktur ama burası gece ruhlara hizmet veren bir konaklama alanına dönüşür. Ruhların yemeklerini yiyen anne ve babası domuza dönüşen küçük kız onları kurtarmaya çalışacaktır.


4. Stardust (Yıldız Tozu)
Kahramanımız Tristen, aşık olduğu kıza getirmek için düşmüş bir yıldızdan bir parça koparmaya karar verir. Yıldız ise kasabanın başka bir dünyaya açılan duvarının ötesindedir. Tristen duvarı geçer ve yıldıza ulaşır ama iş sandığı kadar basit değildir. Duvarın arkasındaki dünyada bir taht kavgası yaşanırken, cadılar düşen yıldızın peşindedir. Eğlenceli bir film ama çocuklara göre değil.


5. Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe (Narnia Günlükleri; Aslan, Cadı ve Dolap)
Bu film işte çocuklara göre, gradrobun içinden bambaşka bir dünyaya geçen çocukların hikayesini anlatıyor.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...