7 Temmuz 2012 Cumartesi

If.... (1968)

Imdb Puanı: 7.7 

Okul ve şiddet temalı filmleri izlemeye devam ediyorum. Seçtiğim film, BFI (British Film Institute) tarafından en iyi 100 İngiliz filmi arasında gösterilmiş. 1969 yılında Cannes Film Festivali'nden Altın Palmiye ödülünü kazanmış ve The Criterion Collection içinde yer alıyor. Yönetmenliğini Lindsay Anderson'un yaptığı film, İngiliz bağımsız sinemasının önemli yapıtlarından biri olarak kabul görmüş.

500 yılı aşkındır eğitim veren bir İngiliz okulunda işler geleneksel yöntemlere göre yürütülmektedir. Üst sınıftan seçilmiş bir kaç öğrenci, diğer öğrencileri hizada tutmakta ve bu şekilde okulda disiplin sağlanmaktadır. Son sınıfa geçen Michael Travis, idareci arkadaşlarının baskılarına çok fazla kulak asmamaktadır. Bu durum öğrenciler arasında bir çatışmaya yol açacaktır.

Film, başı sonu belli bir drama. Fakat yönetmen hikayeyi sekiz bölüme ayırmış ve her bölüme bir isim vermiş. Bazı bölümleri ise ilahilerle başlatmış. Türünün ilk örneklerinden olan film, müstehcenlik içeriyor. Filmde etki tepki olayı abartılmış ve neredeyse "Batsın bu dünya" formuna gelmiş. Bu yüzden çok empatik bulmadım. Hatta finali acıkça abartılı bulduğumu belirtmem gerekir.

Tüm bu sebeplerden, şiddete meyilli arkadaşlara tavsiye etmiyorum. Finaldeki mesajı tersine algılayabilmeleri mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...