17 Ekim 2010 Pazar

Bosna Savaşını Anlatan Filmler

Bu hafta zaman buldukça Bosna savaşıyla ilgili yapımları izledim. Savaşla ilgili filmlerin yapımcıları Boşnak, Sırp yada uluslararası camiadan. Filmlerin çoğu ortak yapım. Her film savaşın farklı bir noktasına temas ediyor. Açıkcası Sırp filmlerini izlemedim. Muhtemelen kendilerini temize çekiyorlardır. Boşnak filmleri ise genellikle düşük bütçeli yapımlar, buna rağmen iyi iş çıkarmışlar. Filmler ağır ilerliyor. Ülke sinemasının yapısında var galiba yada biz Amerikan filmlerini izleye izleye heyecana, tempoya alıştık. Sizin için izlediğim altı filmi derliyorum.


1. Av Partisi (The Hunting Party)
Simon Hunt, Bosna'da görev yapan bir savaş muhabiridir. Bir gün savaşın gizlenen yüzünü yayında deşifre edince işinden kovulur. Kameramanı Duck ise terfi ettirilip Simon'ın yerine geçer. İkili seneler sonra Bosna'da buluşur ve bir Sırp savaş suçlusunun peşine düşer. Richard Gere ve Terrence Howard'ın başrolünü paylaştığı film bir Amerikan yapımı için fazla objektif.


2. Kusursuz Çember (Savrseni Krug)
Ailesi yurtdışına kaçan alkolik bir şair evine davetsiz gelen iki yetimi yakınlarına ulaştırmaya çalışır. Savaşın  açlık ve sefaleti içinde nerden geldiği kestirilemeyen keskin nişancıların kurşunları yaşamı daha da yaşanılmaz kılmaktadır. Şair bir yandan intiharı düşünürken bir yandan çocukları kollamaktadır. Bosna, Fransa ortak yapımı.


3. Tarafsız Bölge (No Man's Land)
İki siper arasında mahsur kalan bir Boşnak ve bir Sırp askerin siperler arasından kurtulma gayretini konu ediniyor. Yardım istenen Birleşmiş Milletler'in bu konuda ki tavrı sorgulanıyor. Bosna-Hersek'inde içinde olduğu çok uluslu bir yapım.


4. Saraybosna'ya Hoşgeldiniz. (Welcome to Sarajevo)
Gazetecilerin gözlerin savaşı anlatan bir film daha. Yetimhane'de ki bazı çocuklar savaş sonuna kadar yurt dışına gönderilecektir. Muhabir Michael Henderson, Emira isimli bir kızı kurtarmaya karar verir. İçinde bir savaşın gerçek yüzünü gösteren sahneler bulacaksınız. Amerikan, İngiliz ortak yapımı.


5. Esma'nın Sırrı (Grbavica)
Savaş sonrası bir anneyle kızının yaşam mücadelesi anlatılıyor. İş bulmanın zorlaştığı Bosna'da ayakta kalmak için bir kaç iş birden yapan kadın ve kızı arasındaki ilişkiye yer veriliyor. Yine Bosna'nın içinde yer aldığı çok uluslu bir yapım. 1996 yılında Berlin Film Festivali'nde altın ayı ödülünü kazanmış.


6. Kar (Snijeg)
Bosna Savaşı sonrasında erkeklerinin tümünün ölmüş olduğu bir Boşnak köyündeki kadınlar hayata tutunmaya çalışmaktadırlar. Ağır ağır ilerleyen fakat ritmini kaybetmeyen duygulu bir savaş sonrası dramıdır. 


7. Kan ve Bal Ülkesinde (In the Land of Blood and Honey)
Angelina Jolie'den Bosna savaşına bir bakış. Film, savaş sırasında esir düşen Bosna bir kadının yaşadıklarını anlatıyor. Kadın, komutanlardan birinin sevgilisi olarak hayatta kalmaya çalışmaktadır. Hollywood kafasıyla çekilmiş bir film, Boşnak kadını filmde çıplak olarak ortalarda geziyor. Sırplar ise savaşta ki saldırganlıklarıyla aktarılmış ama iki tarafında çok sempati duyacağını sanmıyorum. Dahası Burada

8. Oğlunun Adına (In the Name Of The Son)
Bir Sırp subayı ve Müslüman rehine seneler sonra Los Angelas'ta karşılaşır. Savaşın içinden bir hikayenin seneler sonraki yansıması ve bir iç hesaplaşmanın anlatıldığı bir kısa filmdir.


9. 10 Minuta
2002 yılında Avrupa'nın en iyi kısa filmi ödülünü almış, ismiyle müsemma on dakikalık bir film. Yönetmeni ise Ahmed İmamovic. Film keskin nişancıların kurşunları altında evinden su doldurmak için ayrılan küçük bir çocuğun hikayesine yer veriyor. Muhakka izleyin derim hatta buradan izleyebilirsiniz.





Diğer Filmler;
İzlemek mümkün olmadı ama Nafaka (2006)  savaşla ilgili diğer bir Bosna filmi. 1998 yılı Amerika, Kanada,İngiltere ve Macaristan ortak yapımı Shot Through The Heart ve 2001 yapımı ikinci sınıf Holywood filmi Behind Enemy Lines (Düşman Hattında) Bosna'da geçiyor. Savior (1998), Pretty Village, Pretty Flame (1996) Sırbistan yapımı savaş filmleri. 
Diğer filmler için wikipedi'ye bakabilirsiniz. wikipedi

6 yorum:

  1. ''kar'' filmini mutlaka izleyin derim

    YanıtlaSil
  2. Daha görünce ağlamaya başlıyorum izleyemiyorum bu Bosna filmleri nedense çok etkiliyor sözde erkek adamız bide.

    YanıtlaSil
  3. lutfen bana bir cevap verin beni derinden etkilyen bı fildi ama ne yazıkki hafızam filmin ismini sildi. konusu söyle savaş zamanı müsülüman mücahidler tarafından tecazue ugramıs bır kadın rehine de3ğiimi ile sırp asklere verilmek işstnıoyor bir adam bunlara yadım ediyor kadın ölüyor hatırladıgım kadarıya sonunda adam ise cocuga bakıyor sıprlardan ve müslümanlardan da kurtaıyor bu filmin kapanıs muzıgı beni çok etilemişlti ama filmi bulamıyorum burda da gecmemiş

    YanıtlaSil
  4. Hakan bey, anlattığınız filmi maalesef izledim.

    YanıtlaSil
  5. hakan bey aradığınız film savior 1998

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...