20 Mayıs 2012 Pazar

In the Land of Blood and Honey (2011)



Imdb Puanı: 4.3  

"Kan ve Bal Ülkesinde" Angelina Jolie'nin Bosna Savaşı hakkında çektiği ilgi uyandıran fakat beklenildiği kadar ses getirmeyen filmi.

Bosna bildiğimiz ordu-ordu savaşı yerine bir Sırp ordusunun sivillere yönelik bir soykırımı olduğu düşünüldüğünde ikinci dünya savaşı kadar ilgiyi hak ettiğine inanıyorum. Çünkü içinde binlerce on binlerce dramı barındırıyor. Bu dramların bir çoğu hala izleyiciyle paylaşılmadı.

Jolie, bu filmi bir kadının gözünden hikayeleştirmiş. Bu kadın evli, asker yolu gözleyen ve çocukları olan bir kadın değil. Bekar ve alımlı bir kadın Ayla. Ayla ablası Leyla ve Leyla'nın bebeğiyle ile beraber yaşayan resim sanatıyla ilgili bir kadındır. Savaştan önce bir Sırp polisi olan Daniel'le görüşmektedir. Savaş başladığında ise Daniel'in görev yaptığı yere esir olarak gelir. Sırp askeri acımasızdır ve kadınlara tecavüz etmektedir. Daniel, Ayla'yı korumaya çalışır ve kendisine ait olduğunu söyleyerek diğerlerini uzak tutar.

Bu arada savaş eder, Sırplar sokaklarda insan avlamakta, toplu katliamlar yapmakta, insanları evlerinden zorla tahliye etmektedir. Jolie, filmde bunlara yer vermektedir. Hatta Sırpların tarihsel düşmanlıklarına bile değinmektedir. Burada Türklerin de bahsi geçer.

Karakter olarak Ayla, kültürel bir Müslümandır. Film boyunca her hangi bir Müslüman tavrı görülmemektedir. Namaz kılmak bir yana, ellerini açıp bir dua ettiği dahi görülmemektedir. Filmin bir yerinde dedesinin Partizan olduğunu Sırp, Müslüman yada Hırvat arasında hiç bir fark gözetmediğini de belirtmektedir. Ayla, zayıf bir kadındır. Eziktir ve yönetmen bunu gözümüze sokmaktadır adeta. Bu yüzden filmde bolca kadın çıplaklığı bulunmaktadır.

Bu haliyle Film, Sırp tarafının yaptıklarını gözler önüne sererken, Ayla'nın hikayesini tüm çıplaklığı ile yansıtması Müslümanlar için de filmi pek sempatik kılmamaktadır çünkü buradaki Boşnak kadını oldukça zayıf bir karakter izlenimi taşımaktadır.

İçinde ki aşka müsveddesi beni cezbetmese de...Bu tür filmlerin daha çok çekilmesi gerekir. Bosna hem yanı başımızda hem de yaşananlar dün gibi... ve tabii ki savaş her zaman her yerde kötü...

PS: Filmin puanı sizi yanıltmasın imdb'de organize bir oy kullanma olayının mahsülü...

Bknz: Bosna Savaşını Anlatan Filmler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...