23 Kasım 2011 Çarşamba

King of Devil's Island (2010)



Imdb sayfası
Imdb puanı: 7,5 

Orijinal adı: "Kongen av Bastøy" olan 2010 yapımı Norveç filmi. Norveç merkezli Amanda ödüllerini ve Almanya merkezli Kuzey Avrupa Film ödüllerini 2011 yılında kazanmış.

Gerçek bir hikayeye dayandığı iddaa edilen filmin mavi tonlarının ağırlığı altında sizi Norveç'in soğuk coğrafyasına götürecek. Mavi ile gri tonları arasında gidip geleceksiniz. Hikaye 1915 yılında geçiyor. Bir ıslah evi olarak faaliyet gösteren Bastøy Okulu'nda yeni çocuklar Erling ve Ivar'ın gelişiyle değişen olayları konu ediniyor. Film, bu tür kurumların eğitim yöntemlerini eleştirmekte ve eğitimcilerin niteliklerine dikkat çekmektedir. Bir ada üzerinde kurulu olan okul, dış dünyadan tamamen kopmuştur. Öğrenciler; tarlada, ormanda yada okul içinde çalışmakta ve disiplini korumak amacıyla ağır cezalara çaptılabilmektedir.
Hikaye'nin kahramanı Erling daha ilk günden aklına buradan kaçmayı koymuştur. Kaçmak kendisini hikayenin başında anlatılan balina ile bir kader birliğine mi götürecektir? 

Film ağır ağır ama emin adımlarla ilerliyor, fazla dallanıp budaklanmadan hikayeyi ayrıntılara boğmadan; baskı ve kişisel adalet kavramlarına dikkat çekiyor. Sürekliliği ve seyir keyfi ile takdirimi kazanmıştır. Müstehcen bir sahne olmamasına rağmen, hikayenin doğasında çocuklara uygun olmayan parçalar var. Küfürlü konuşmada yok. 

Imdb puanını hak ettiğini düşündüğüm filmi aynı şekilde değerlendiriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...