23 Kasım 2011 Çarşamba

West Beyrouth (1998)

Imdb Puanı: 7.4


Ziad Doueiri'nin ilk filmi. Bir çok festivalden ödülle dönmüş. Kartaca'da Altın Tanit'i alamasa da en iyi film seçilmiş. 

Film, iç savaşın ilk günlerinde Beyrut'ta Fransız Lisesi'nde okuyan iki arkadaş Tarık Nuri ve Ömer'in hikayesini anlatıyor. Savaş başlayıp sokaklara barikatlar kurulduğunda Beyrut iki parçaya bölünür. Doğu ve Batı Beyrut, Tarık ve Ömer içinse okullar tatil olmuştur. İki arkadaş Ömer'in amcasının sevgilisi Leyla Safi'yi gizlice videoya çekmiş ve filmi tab etmek için bir stüdyo aramaktadırlar. Bu arada Tarık, mahalleye yeni taşınan May ile arkadaş olmuştur. May, Hristyan'dır ve göğsünde taşıdığı Hac, Tarık'ın çevresinde tepki çekmektedir. Bu arada üç arkadaş filmi tab etmek için barikatların ötesine giderler.

Filmde dikkat çekici ayrıntılar vardır. İki Müslüman çocuğun dini bilgileri çok zayıftır. Hiç Kuran okumamış ve camiiye gitmemişlerdir. Babası Tarık'ın bir konuşmalarında babasının 1000 sene önce Arap'ların çok büyük bir medeniyet kurduğunu belirtmesi üzerine, Tarık; Arap olmadığını Fenike'li olduğunu söyleyecektir.

Film sürükleyicidir, yönetmenin anlatıcılığına ise hiç söz edemem. Oyunculuklar güzel, müzikler güzel. Film güzeldir. Aşırı olmasa da müstehcen sahneler vardır. Kötü konuşmalar da vardır.

Film için imdb puanının biraz üzerinde bir değerlendirme yapıyorum. 78/100 puanla değerlendiriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...