13 Aralık 2011 Salı

Les quatre cents coups / The 400 Blows (1959)

Imdb Sayfası
Imdb Puanı: 8.2

Hayatla ilgili sağlam mesajlar içeren ve yetişkinlere yoğun eleştiriler yapan bir Fransız dramıdır. Oscar adaylığı olan ve Cannes Film Festivali'nden ödülle dönen film, uzun süredir imdb top 250 listesinde şu an 192 sırada olan filmin en iyi derecesi 86.'lık olmuş.

Film; Antoine Doniel'in hikayesini anlatıyor. Henüz 12- 13 yaşında olan Antoine, anne ve babasıyla birlikte yaşamaktadır. Her ikisi de çalışan ebeveynler, çocuğa karşı ilgisiz ve sert davranmaktadır. Evin için de soğukluk ve sevgisizlik kol gezmektedir. Bir süre sonra şahit olacakları evde menfaate dayalı sevgi rüzgarları uçuştursa da uzun sürmeyecektir. Antoine'ın evden kaçmasıyla birlikte hayatında yeni bir dönem başlayacaktır. Film, yetişkinlerin davranışlarının çocuk eğitiminde ki önemini vurguluyor özellikle de ilginin. Baskı ve otorite kurmak için geliştirilmiş zorlayıcı disiplinin ve mekanik düşüncenin sonuçları vurgulanıyor. Özellikle çocuğun hayatında dönüşüm yapmak için, Balzac okumaya başlaması ve yazdığı kompozisyonun; öğretmeni tarafından değerlendirilme biçimi de filmde ki mihenk taşlarından biri.

Hayatla ilgili mesajı olan filmleri sevenlere tavsiye ederim. Film siyah beyazdır ve süresi makuldür. Fakat, hareketli film meftunlarının uzak durması gereken bir filmdir. Ben beğendiğimi ve Imdb puanını hak ettiğini düşündüğümü belirtmek isterim. Pek müstehcen sahne yoktur. İyi seyirler.

Bu arada bizim çocukluğumuzda yapılan bir espriyi de bu filmde gördüm. Çocuk babadan 1000 Frank ister, baba aslında 500 istiyorsun, 300 işini görür, al şu 100 frangı diye cevap verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...