12 Mart 2012 Pazartesi

Tilai (1990)

Imdb Puanı: 7.1 


Afrika sineması yeni yeni tanıştığım bu yüzden hakkında pek fazla bilgimin olmadığı bir coğrafya sineması. Daha önceden iki Tunus filmi, bir Cezayir filmi ve Güney Afrika filmi izlemiştim. Fakat  Heremakono'yu izlememle biraz ara vermiş oldum Afrika filmlerine.

Tilai, 1990 yılında Fespaco ödülünü kazanmış ve Yönetmeni Idrissa Ouedraogo (Ancak kopyala yapıştır yapılır ismi) 1991 yılında bu filmle Cannes'dan juri özel ödülü almış ve film Altın Palmiye'ye aday olmuş.Yani Afrika Sineması'nda hatrı sayılır filmlerden biri.

Konu itibariyle eski dönem yeşilçam filmlerine benzerlik gösteriyor. Zira filmin Türkçe adı "Töre". Saga, Nogma ile evlenecektir fakat evlilik öncesi gurbete gider. Fakat döndüğünde evleneceği kızın babsıyla nikahlandığını öğrenir. Yani kız annesine kuma gelmiştir. Fakat bütün bu işlerde kızın da günahı yoktur çünkü çevresinin baskısı sonucu bu evlilik gerçekleşmiştir. Saga, köyün dışında bir kulübede kendi halinde yaşamaya başlar. Fakat içten içe Nogma'yı sevmeye devam ederken babasına karşı öfkesi artacaktır.

Konu çok dramatik, fakat o dramatik hava çok üst düzeyde değil. Yine de merakla izletiyor kendini. Süre de fazla uzun değil. Bir bakıyorsunuz bitivermiş. Orta karar bir filmdir, beklentiyi yüksek tutmayın derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...