16 Mayıs 2012 Çarşamba

Kurtlar Vadisi Filistin (2011)


Imdb Puanı: 6.1 

Aslında hakkında yorum yapılmayacak kadar popüler bir filmden hakkında yazıyor olmak ne kadar doğru bilmiyorum.

Yayınlandığı dönemde büyük yankı uyandıran filmi izlemek yeni kısmet oldu. Tam anlamıyla bir aksiyon klasiği olarak nitelendirebileceğim ve neredeyse hiç bitmeyen kovalamacasıyla, türün kült filmlerinden biri olmaya aday, B sınıfı Hollywood aksiyonlarının bir Türkiye versiyonu.

Filmin izlemek için sağlam bir kafaya ihtiyaç var çünkü başından sonuna kadar uzayan hiç abartısız filmin yüzde seksenini oluşturan çatışma sahneleri seyirciyi yoracak cinsten. Mavi Marmara baskınının intikamını almak isteyen Polat Alemdar ve arkadaşları İsrail'i birbirine katacak ve baskının sorumlusu olan İsrailli komutan Moshe'yi öldürmek için peşine düşeceklerdir.

Film boyunca İsrail'in Filistinlilere yaptığı zulüm gözler önüne serilmiş. Ev baskınları, buldozerler, cezaevleri ve misket bombaları da var filmde. Hatta bir sahne de Yahudi Soykımını anlatan ünlü Schindler'in Listesi filmine gönderme yapılmış. İsrailli komutan evin penceresinden dışarı rastgele ateş açmış ve tanımadığı birini öldürmüştür. Çok yerinde bir gönderme olmuş. Bunun gibi bir iki sahne olsa da film, film hareketliliği yüzünden dramatik yapıdan uzaklaşmış. Bu hareketlilik  bir kaç yüz kişinin öldürülmesi gibi bir eyleme dönüşmüş, sinema tarihi incelendiğinde tabanca/tüfekle ölüm sayısının en yüksek olduğu filmlerden biri olduğu  sonucu çıkabilir. Oyunculuklar vasat  ve bir çok yerde mesaj direkt ve oyuncuların ağzından verilmiş ve bu da filmi olması gerekenden daha didaktik yapmış. 


Nihayetinde Amerika'nın sıklıkla çektiği propaganda filmlerine filmlerine benziyor. Bizim televizyonlarımızda sabah akşam kahraman Amerikalı temalı filmler yayınladığı sürece, kahraman Türk temalı filmlerin çekilmesinde bir sakınca görmüyorum.


Filistin konusunda yapılmış ender filmlerden biri olmalı. En güzel Filistin filmlerini şüphesiz Filistinliler çekecektir. Fakat onların şu an film çekebilecek durumları maalesef yok. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...