1 Ocak 2011 Cumartesi

Hindistan'ın Beş Filmi

Hint Filmleriyle tanışmam TRT zamanına dayanır. (Hala var ama o zamanlar tek kanaldı) Awara ile başlayan tanışıklığımız adını sanını bilmediğim filmlerle devam etti. Slumdog Milyoner'le birlikte Hint filmlerine tekrardan bir dönüşüm oldu. Sürelerinin uzunluğuyla dikkat çeken, cıvıl cıvıl rengarenk filmler, yarı müzikal bu filmlerden son dönemde izlediğim beş tanesini sizinle paylaşmak istiyorum.

1. Slumdog Millionaire (Milyoner)


Muhtemelen bir çoğumuzun izlediği 2009 Oscar ödülünün sahibi film. Yapımcısı ve Yönetmeni İngiliz Olsada oyuncular, hikaye ve mekanlar Hindistan'dan. Mumbaylı Cemal Malik'in Kim 500 Milyar ister'e katılması ve sorularla geçmişine dönmesini izleyeceksiniz. Başka bir hikaye, başka bir kurgu... Hala izlemediyseniz soluksuz izleyeceğinize şüphem yok.
Filmde neredeyse tüm Hint filmlerinde yer alan dini göndermeler var. Özellikle Müslümanlarla ilgili bir iki tehlikli mesaj taşıyor. Onuda buradan okuyabilirsiniz.

http://sinemazingo.wordpress.com/2010/01/20/tavsiye-ettiginiz-filmlere-dikkat/

2. 3 Idiots

2009 yapımı Hint Filmi. Aslında bir numaraya alınabilirdi. İkisini peşpeşe izleyip bir karar vermek gerekir. Her neyse üç arkadaşın okul yaşamanı konu ediniyor. Amir Khan'ın oynadığı Rancho, filmin baş kahramanı. Eğitim sistemini sorgulayan sıradışı bir öğrenci. Sistem bekçisi öğretmeni yola getirmeye çalışıyor. Bu arada hesapta olmayan bir aşk hikayesi vuku buluyor. Film komedi macera tadında. Süre biraz uzun ama hiç sıkıcı değil. Bence çok çok iyi bir film. Hala izlemediyseniz. İzleme listenizin başına alın derim.

3. Black

Helen Adams Keller'ın (Herşey Su ile Başlar) hayatından öykünen film, o kadar çok tavsiye edildi ki beklentimi çok yüksek tuttum. Benim listemde 3 numara siz beklentinizi çok yüksek tutumayın diye. Film gerçekten çok güzel bir hikayeye sahip, Görme özürlü ve duyma yetisi problemli bir kızın, öğretmeninin çabalarıyla hayata tutunmasını konu ediniyor. Süre yine biraz uzun ama film için değer. Yine dini simgeler filmde çokça yer alıyor. Hristyanlıkla ilgili imgeler dikkat çekici derecede kullanılmış. Amitabh Bachchan'ın başrolünü oynadığı filmi kaçırmayın derim.

4.My Name İs Khan (Benim Adım Khan)

Asperger Sendromlu Rizvam Khan'ın hayatını konu edinen film Khan'ın Amerika başkanına " "My name is Khan and I am not a terrorist" demek için yola çıkışını konu ediniyor. Biraz "Rain Man" biraz "Forest Gump" tadında bir film. İslamiyet'i batılılara anlatma gibi bir amaç seçmiş. Burada aramızda çürükler olabilir ama biz iyiyiz gibi bir mesaj verilmiş. Aynı mesajı "New York'da Beş Minare'de" görmüştük. Bu yöntemi çok doğru bulmuyorum.Buna rağmen temel mesajı sağlam buldum. "İnsanlar ikiye ayrılır iyi ve kötü insanlar" mesajı iyilik ve kötülüğün milliyet vb. kavramlardan bağımsız olduğunu vurguluyordu. Her neyse Film iyi başlamış kötü bitmiş. Başlarda ki sıcak hikaye sona doğru yapmacıklaşmış. Bir kahraman olma öyküsünü becerememişler. Süreyi de yine uzattıkça uzatmışlar. Süreye rağmen tavsiye edebileceğim bir film. 11 Eylül'e Hintliler tarafından bakmış olacaksınız.

5. Fanaa

Yine beklentimi yüksek tuttuğum bir film. Aslında bir film demek hata olur film sanki ortadan ikiye bölünmüş, bambaşka iki filmi içeriyor. Birinci film eğlenceli bir aşk hikayesi. İkinci film ise bir gerilla kaçışı. İlk bölümde bir turist rehberinin (Rehan) gözleri görmeyen (Zooni) bir kızı tavlamak için yaptıklarını konu edinmiş. İkinci kısımda hikaye tepetaklak olmuş. Hikaye "Keşmir" sorununu da içeriyor ve biraz Hint milliyetçiliği içeriyor. Bir kaç tane de mantık hatası var. Hint Filmi izleyicisiyseniz buyrun yok değilseniz boşverin derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...