26 Kasım 2011 Cumartesi

Sullivan' Travels (1941)


Imdb Sayfası
Imdb Puanı: 8.2

John Sullivan, komedi filmleri yapmaktan sıkılmış, savaş yıllarının olumsuz koşulları içinde hayatın gerçek yüzünü sergileyen filmler yapmak niyetinde olan bir yönetmendir. Filmin açılışı da Sullivan'ın son filminin finaliyle başlar. Fakat yapımcıları Sullivan ile aynı fikirde değildir. Çünkü insanlar yaşadıkları acıları tekrar hatırlamak istemiyordur. Onların gülmeye ihtiyacı vardır. Sullivan, fakirliği anlatan bir film çekme konusunda ısrar edince, yapımcılar onu hiç fakirlik yaşamamış olduğunu ve filmlerinin anlam taşımayacağını belirtirler. Artık Sullivan için yola çıkma zamanı gelmiştir. Cebine sadece 10 cent alarak, yollara koyulacak ve fakir insanların arasına katılacaktır.

Film devamında Sullivan'ın yolculuğunu esprili bir biçimde anlatır. Film pek kahkalar attırmasa da arada tebessüm ettirir. Esprileri başka filmlerde gördüğünüz ve yetmiş senede bir hayli yaygınlaştığı için sıradan bulabilirsiniz.

Bu arada filmin bence en önemli eleştirisi adalet ile ilgili, bununla birlikte asıl konu acı dolu filmlerin kimin için yapıldığı? Acıları yaşayanlar için mi? Yoksa onlarla anlık bir empati kurup vicdanlarını rahatlatanlar için mi? Film birazcık da bu soruya cevap veriyor.

Nihayetinde oturup ailece izleyebileceğiniz bir filmdir. Temizdir yani. Müstehcenlik eser miktarda kötü konuşma ise yoktur. Siyah beyazdır, seslidir. Imdb puanı günümüz şartları için yüksek görünse de benim içinde ortalamanın üstünde bir filmdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...