20 Haziran 2012 Çarşamba

Blazing Saddles (1974)


Imdb Puanı: 7.7   

Açıkcası Mel Brooks'u tanımıyordum. Kitapta rastladım. İzlediğim filmin "AFI Yüzyılın Yüz Komedisi" arasında altıncı sırada olduğunu öğrendim. Aynı zamanda gişe başarısı da yüksek olan film, All Time Box Office listesinde 48. sırada...

Rock Ridge, kasabasından geçmesi düşünülen demiryolu, kasabanın değerlenmesini sağlayacaktır. Uyanık savcı kasabalıyı kasabadan kovup, kendisi sahip olmak istemektedir. Eski şerif öldürülür ve kasabalı kasabaya yeni şerif ister. Vali, savcının gazıyla demiryolunda çalışan işçilerden birini kasabaya şerif olarak atar. Kasaba halkı son derece tutucudur. 1874 Amerika'sında zenci bir şerif pek makbul değildir. Bakalım yeni şerif kasaba halkıyla durumu düzeltebilecek midir?

Film absürt bir western komedidir. Western filmleriyle dalgasını geçen bir parodide diyebiliriz. Woody Allen filmlerinden aşina olduğum seyirciyle konuşmayı bu filmde de gördüm. Monty Python'un Holy Grail (1975) yaptığı zaman sıçramasının birebir aynısı bu filmde de mevcut. Dahası da var, Filmde de yönetmenin adı geçiyor. Harvey Korman verdiği kararın Oscar'ı almasını etkileyeceğini de film içinde belirtiyor.1874'de olması mümkün olmayan Gucci çanta ve Harley!li motorcularda filmin absürtlükleri arasında. Özellikle yanlış anlamaya dayanan esprilerin geniş yer tuttuğu filmde slapstick denilen fiziksel esprilerde var.

Absürt komedi sevenlere tavsiyemdir. Fena değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...