28 Haziran 2012 Perşembe

Detachment (2011)


Imdb Puanı: 7.7 

American History X'in yönetmeni Tony Kaye'in dikkat çeken bir öğretmenin hikayesini içeren draması.

Henry Bearthes, öğretmeni olmayan okullarda kısa süreli öğretmenlik yapmaktadır. Sorunlu öğrencilerin olduğu bir sınıfla ilgilenmesi gereken Henry, öğrencilerle sıkıntılarını çözmeye çalışırken bir taraftan da özel hayatıyla ilgili sorunları çözmesi gerekir.

Film, Amerika'da ki eğitim sistemi hakkında bilgi verir nitelikte, agresif öğrenciler ağza alınmayacak hakaretleri öğretmenlerine edebiliyor. Şiddet bağımlısı çocuğunu müdafaa için okula gelen veli okulu birbirine katabiliyor. (Sanırım Türkiye içinde istenen eğitim sistemi bu) Bu bana biraz aşırı gibi geldi. Her durumu ifade etmek için sürekli küfür ediliyor. İstisnasız bütün karakterler küfrediyor. Sevinirken küfrediyor, üzülürken küfrediyor. Sanki "Scarface" filmini izler gibi. Bir taraf öğrenci diğer taraf öğretmen. Bu noktada filmin gerçekçi olmakla ilgili bir sorunu var yada orası öyle.

Öğretmen Henry, rolünü Adrien Brody oynamış ve rolün hakkında vermiş. Henry, film boyunca araya girip didaktik söyleyişlerde bulunuyor. Çok fazla dikkat etmesem de bu filmde aşırı derece de yakın ve ayrıntı plan  içeriyordu. Zaman zaman yapılan "zoom"lar da çekici. Çünkü sinema filmlerinde pek "zoom" görmüyoruz. Bir de yönetmen çok sayıda "alt açı" kullanmış. Sanırım tüm bunlar filmde depresif bir hava yaratmak için kullanılmış.

Drama sevenlere, depresif filmlerden hoşlananlara ve tabii öğretmen filmlerine ilgi duyanlara tavsiyemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...