20 Eylül 2012 Perşembe

Novaya Zemlya (2008)

Terra Nova (2008) on IMDb

Terra Nova ismiyle de bilinen film, son dönem Rus sinemasının ilgi çeken yapımlarından biri.

İşledikleri ağır suçlar göz önünde bulundurularak yerleşim yerinden uzak tutulması düşünülen mahkumlara bir sevk dilekçesi yazdırılır ve mahkumlar bir gemiye bindirilir. Gemide Ruslarla birlikte Çeçenlerde bulunmaktadır ve iki grup arasında sürtüşmeler yaşanmaktadır. Nihayet gemi Arktik'de bulunan Novaya Zemlya adasına ulaştığında iki grup arasındaki çatışmalar yoğunlaşacaktır.

Film Rusya'da yaşayan Çeçen, Rus, Yakut gibi değişik milletlere yer veriyor. Novaya Zemlya'nın ıssız coğrafyası gözler önüne seriliyor. İnsanın en büyük düşmanın yine insan olduğu temalı filmler arasında yer alan film, Van Diemen's Land, The Experiment, Battle Royale gibi filmlerle benzerlikler taşıyor.

Şiddet içeren bu film, hassas bünyelerin kaldıramayacağı görüntüler içermektedir. Otokrasi, bir arada yaşama ve toplum konularında ütopik olmayan sıra dışı bir filmdir.

2 yorum:

  1. başkan 'Novaya Zemlya' ismini büyük farflerle yazmışsında o 'новая земля' yani yeni bir kara parçası gibi bi anlamı var , yeni topraklar gibi :) Herhangi biryerin özel ismi değil yani

    YanıtlaSil
  2. Dikkatli dostum, yeni topraklar manasına gelen bu deyiş, aynı zamanda coğrafi bir bölgeyi tanımlar. http://en.wikipedia.org/wiki/Novaya_Zemlya

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...